تا به حال چه مقدار از ورقهای گالوانیزه استفاده کردهاید؟ آیا با فرایند بستهبندی این ورقها آشنا هستید؟
محصولات گالوانیزه از پرکاربردترین محصولات فولادی هستند که به همین دلیل نگهداری و بستهبندی آنها اهمیت ویژهای دارد، شیوههای متنوعی در بستهبندی این محصولات وجود دارد که با توجه به نیاز خریدار و مقصد داخلی یا خارجی، در بازار به فروش میرسند.
نحوه بسته بندی ورق گالوانیزه، با توجه به اینکه برای داخل یا خارج از ایران تولید میشوند، در بعضی از موارد متفاوت هستند. به طور مثال اگر در بازار داخلی به فروش برسند تسمه فولادی در آنها به صورت نیمه ساخته میشود اما اگر به جهت صادرات تولید شوند، تسمه به دور کلاف کامل پیچ میخورد.
ورقهای گالوانیزه به صورت فراوانی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. به همین علت فرآیند تولید آنها بسیار حائز اهمیت است. این محصولات در واقع همان ورقهای فولادی هستند که با روی پوشیده شدهاند. این پوشش موجب استحکام ورقها و سبب ایجاد ظاهری زیبا و متناسب در آنها میشود. اگر ورقهای گالوانیزه به صورت استاندارد و درست بستهبندی نشوند بسیار آسیب میبینند.
بنابراین باید نکاتی را در این فرآیند رعایت کرد تا ورقها حفظ شده و دچار مشکل نشوند. بستهبندی ورقهای گالوانیزه مانند تمامی مراحل خرید و پیدا کردن محصولی با قیمت مناسب، بسیار حائز اهمیت است که در صورت رعایت نکردن مسائل ایمنی و به وجود آمدن خسارات باید هزینههای بسیار زیادی پرداخت شود.
یکی از مسائل مهم در بستهبندی ورق گالوانیزه رعایت نکات ایمنی است زیرا در صورت عدم رعایت با خطراتی مانند پارگی تسمه، اصابت با کلاف یا خدشهدارشدن ورق مواجه میشوید. برای جلوگیری از این خسارات از ابزارآلات ایمنی استفاده کنید. برای آشنایی بیشتر با روشها و فرایند بستهبندی این ورقها ما را در این مقاله از وب سایت همراه فلز یاری کنید.
✅جهت استعلام قیمت و خرید انواع ورق گالوانیزه با بهترین کیفیت در تمامی ابعاد روی لینک کلیک کنید، یا با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.
79218-021
اهمیت بستهبندی ورقهای گالوانیزه چیست؟
تمامی محصولاتی که در فرآیند حمل و نقل قرار میگیرند باید بستهبندی مناسبی داشته باشند تا سالم به دست خریدار برسند.
ورقهای گالوانیزه نیز از این قاعده مستثنی نیستند. شاید برای این فرایند هزینههای زیادی صرف شود اما قطعاً دلایلی دارد که این هزینهها را توجیه میکند. به چند مورد از اهمیت بستهبندی این ورقها میپردازیم:
- جلوگیری از آسیب دیدن سطح ورق
مهمترین علت بستهبندی محصولات گالوانیزه همین مورد است که در سطح این ورقها پوشش نازکی با فلز روی وجود دارد که همین پوشش موجب افزایش مقاومت ورق در برابر آسیبها میشود. حال اگر به هر دلیلی از بین برود ممکن است چه آسیبهایی به ورق وارد شود؟ قطعاً مقاومت ورق در برابر تخریب و خوردگی کاهش پیدا میکند، پس بستهبندی جزء جدا نشدنی در فرایند ساخت و حمل و نقل ورقهای گالوانیزه میباشد.
- سهولت در حمل و نقل
ورقهای فولادی در ابعاد مختلف وجود دارند که اگر بستهبندی نشوند، حمل و نقل آنها سخت شده و به درستی انجام نمیگیرد. به همین منظور این ورقها به صورت رول با تسمههای فولادی بستهبندی میشوند.
- افزایش زمان نگهداری
اگر فرایند بستهبندی به طور درست انجام نگیرد مدت زمان نگهداری آنها کمتر میشود. اگر این مرحله به خوبی صورت بگیرد دیگر تمام سطوح ورق پوشانده شده و دچار زنگزدگی نمیشوند، در نتیجه مدت بیشتری دوام میآورند.
✅مقاله پیشنهادی: آیا ورق گالوانیزه زنگ می زند؟ 9 عامل زنگ زدن ورق گالوانیزه

انواع بستهبندی ورقهای گالوانیزه
با توجه به مطالب گفته شده قطعاً به اهمیت بستهبندی این ورقها پی بردید، حال میخواهیم چند روش از این فرایند را بیان کنیم. ورقهای گالوانیزه بعد از طی کردن مراحل تولید وارد مرحله کنترل کیفیت میشوند و اگر در این قسمتها مشکلی نداشته باشند به مرحله بسته بندی راه پیدا میکنند.
در این مرحله از تسمه فولادی، روقهای کاغذی، تسمه گالوانیزه و پالتهای چوبی استفاده میشود. به این صورت بستهبندی اتفاق میافتد که ابتدا ورقها را رول کرده و بعد با استفاده از انواع تسمهها آنها را محکم میکنند. این تسمهها هم به صورت محیطی و هم شعاعی در اطراف ورقها پیچیده میشوند و از باز شدن آنها جلوگیری میکنند.
انواع روشهای بستهبندی را بر اساس تعداد تسمهها و متریال استفاده شده در آنها به ۵ گروه مختلف تقسیم میکنند که عبارتند از:
- روش ۶۰۱
سادهترین نوع بستهبندی که از لبههای داخلی و خارجی ورق محافظت میکند. در این روش پوششهای محافظ سطحی دیگر وجود ندارد، بنابراین در صورت انبارداری طولانی به سراغ این روش نروید.
- روش ۶۲۱
جزء پرکاربردترین روشهایی هستند که تمامی سطوح ورقها را با لایههای محافظ میپوشانند. یکی دیگر از ویژگیهای مهم این روش استفاده از کاغذهای ضد آب برای محافظت از لبههای داخلی و خارجی است. همین مورد سبب افزایش مدت نگهداری ورقها در انبار میشود. در این روش از ۲ تسمه محیطی و چهار تسمه شعاعی استفاده شده که باعث افزایش استحکام و بستهبندی ورقها میشود.
- روش ۶۳۱
این روش مشابه مدل ۶۲۱ است با این تفاوت که در آن از پالتهای چوبی استفاده میشود. این پالتها در زیر ورق قرار میگیرد و مانع حرکت آنها روی یکدیگر میشوند و همین ویژگی موجب سهولت در صادرات این ورقها شده است.
- روش ۶۴۱
کاملترین روش بستهبندی هستند که تمامی سطوح و لبههای ورق را با کاغذهای ضد آب پوشانده و محافظت میکنند. ورقهایی که با این روش بستهبندی شدهاند را میتوان به مدت طولانی در انبار نگهداری کرد. هزینههای این روش بالا است و برای برخی به صرفه نیست.
در این روش از ۳ تسمه محیطی و ۶ تسمه شعاعی استفاده میشود که ایمنی حمل و نقل را بالا میبرد.
- روش ۶۵۱
این روش بیشتر برای مواردی که صادر میشوند استفاده شده است. مشابه روش ۶۴۱ است و در آن برای راحتتر شدن حمل و نقل از پالتهای چوبی هم استفاده میکنند.
✅مقاله پیشنهادی: گالوانیزاسیون چیست؟ انواع روشهای گالوانیزاسیون
نکات مهم در بستهبندی ورق گالوانیزه
برای بسته بندی ورق های فولادی باید به نکات زیر توجه کرد:
- مراقبت از تسمههای فولادی: تسمههای پیچیده شده در اطراف به رولها بسیار محکم هستند اما گاهی در اثر کشیده شدن پاره میشوند و آسیب جدی به کارگران وارد میکنند و به همین علت بهتر است برای جابجایی از لوازم مربوطه استفاده شود.
- استفاده از لوازم ایمنی: استفاده از کلاه ایمنی، کفش مخصوص، دستکش و عینک مناسب برای حمل و نقل این ورق ها بسیار ضروری است زیرا دارای لبههای تیز بوده و وزن زیادی دارند
- دقت در انبارداری ورقهای گالوانیزه: در صورت انبار داری نامناسب ورقها به سرعت تخریب میشوند، بنابراین ورقها در مجاورت رطوبت نباید قرار بگیرند. در انبار حتماً باید به تهویه هوا توجه کرد زیرا در غیر این صورت ورقها دچار شوه میشوند.
- محصولات فولادی به ویژه ورقهای گالوانیزه نباید به هیچ وجه با سطح زمین در تماس باشند، بنابراین بهتر است یک سطح چوبی یا فلزی را فراهم کرد و این محصولات را روی آن قرار داد
- هوای انبار هم باید خشک و تمیز و فاقد مواد شیمیایی و آلودگی باشد.
✅ مقاله پیشنهادی: 9 راه برای جلوگیری از زنگ زدگی مقاطع آهنی

شرایط نگهداری ورقها در محیطهای باز
- اطراف کلافها را باید با داربستهایی پوشش داد و بعد با محافظی از جنس تارپولین آنها را در برابر بارش ایمن کرد.
- باید سعی شود تا پوشش محافظ تمام کلاف را در بر گیرد تا از رد و بدل شدن جریان هوا جلوگیری کند، در غیر این صورت امکان فرسایش محصول وجود دارد.
- رطوبت و دمای هوا به طور مرتب چک شود و از تجمع رطوبت هم جلوگیری شود.
علت شوره زدن ورقهای گالوانیزه
اگر ورقها در محیط مرطوب باشند اکسید روی به رنگ سفید به شکل شوره در سطح آن پدید میآید. انواع این شورهها شامل: شوره با وسعت کم، با وسعت متوسط و با وسعت زیاد است. برای جلوگیری از این آسیب به نکات زیر توجه کنید:
- در بستهبندی از پلاستیک استفاده نشود زیرا موجب حبس هوا شده و همین مورد رطوبت را ایجاد میکند و موجب شوره زدن ورق میشود.
- در انبارداری حتماً به تهویه هوا و کانالکشی کف آن توجه کنید. همچنین نباید ورقها را بیشتر از ۶ ماه در انبار نگهداری کرد.
- از شرکت معتبر ورقها را خریداری کنید.
- از بازرسیهای به موقع و درست غفلت نکنید.
در صورت شوره زدن ورقهای گالوانیزه استحکام، عمر و سختی آنها کاهش پیدا میکند. حال برای رفع این شوره میتوان از دو روش شیمیایی و مکانیکی استفاده کرد.
در روش شیمیایی ورقها را در محلولهای اسیدی قرار میدهند که در اینجا غلظت اسید و نوع آن اهمیت دارد. اگر اسید از میزانی که باید قویتر یا ضعیفتر باشد به ورق آسیب میرساند.
در روش مکانیکی توسط برسهای فلزی، سنبادهزنی، تراشکاری و ماشینکاری شورهها را از بین میبرند.
در وسعت کم از سمباده و در مقدارهای بالا از تراشکاری و ماشینکاری استفاده میکنند.
✅ مقاله پیشنهادی: شوره سفید ورق گالوانیزه؛ علت، درمان و پیشگیری
مراحلی که ورقهای گالوانیزه، از تولید تا بستهبندی طی میکنند چیست؟
ورقهای گالوانیزه به صورت کلاف یا ورق تولید شده و به عنوان ماده اولیه در کارخانهجات لوله و پروفیل مورد استفاده قرار میگیرند.
از مهمترین کارخانهجات تولید ورق گالوانیزه میتوان به شرکت فولاد مبارکه اصفهان اشاره کرد.
محصولات گالوانیزه بعد از تولید و تایید بازرسی به مرحله بستهبندی میرسند تا در آنجا به وسیله تسمههای فولادی دستهبندی شده و وارد فاز فروش شوند.
همانطور که گفتیم قبل از مرحله فروش باید توسط تسمههای فولادی درگروههای مختلف جدا شوند، حال میخواهیم بدانیم که این تسمههای فولادی چگونه کار میکنند و چه کاربردی دارند. این تسمهها از جنس ورق فولادی هستند که به صورت نواری نازک و بلند برش داده میشوند تا در دستهبندی ورقها استفاده شوند. نکته حائز اهمیت در استفاده از این ورقها این است که نباید آنها کشیده شوند زیرا پاره شده و آسیب جدی به افرادی که در آن محیط هستند وارد میکنند.

نکات مهم در زمان تخلیه ورقهای فولادی گالوانیزه
برای حفظ سلامتی خود و باری که تحویل میگیرید به این نکات توجه فرمایید:
- در هنگام تخلیه این ورقها و انتقال آنها به طبقات مطمئن شوید که طنابها به گونهای بسته شده باشند که تعادل بندیل ورق در حین جابهجایی حفظ شده باشد.
- در هنگام تخلیه هیچگاه در زیر باری که در حال جابهجایی است قرار نگیرید.
- در هنگام تخلیه به طور مداوم آن را چک کنید.
- قبل از اینکه این ورقها ثابت نشده باشند به هیچ وجه روی آنها راه نروید.
- ورقهای بندیل ممکن است در اثر فعالیتهای قبلی نسبت به همدیگر کمی جابهجا شده باشند و مثلاً ورقهای زیر آنها که به عقبتر یا جلوتر رفته باشد و دیگر تکیهگاه نداشته باشند. اگر چنین حالتی پیش بیاید تسمه دوره بندیل را باید باز کنید که به احتمال زیاد ورقهای زیرین سقوط میکنند. برای پیشگیری از این اتفاق کل بندیل را با استفاده از جرثقیل جابجا کنید که تکیهگاههای کافی برای همه ورقها وجود داشته باشد.
- برای بریدن تسمههای دور بندیلها هم با دو دست خود اقدام کنید تا به اندازه کافی فاصله شما با آنها حفظ شود، چون ممکن است تسمه در فشار کشش باشد و در هنگام پارهشدن رها شده و به شما آسیب بزند و همچنین توصیه می کنیم که استفاده از عینکهای ایمنی برای چشمهایتان را فراموش نکنید.
✅ مقاله پیشنهادی: گالوانیزاسیون؛ آشنایی با فرایند گالوانیزه کردن فلزات
سخن آخر
به طور کلی در صنایع مختلف در مراحل تولید و حمل و نقل، بستهبندی یکی از مراحل حائز اهمیت است زیرا اگر این قسمت به درستی انجام نگیرد میتواند با یک آسیب کوچک یا جدی بسیاری از خاصیتهای محصول را از بین ببرد و حتی کارایی آن را کاهش دهد.
بدین منظور تولیدکنندهها باید به بستهبندی توجه ویژهای کرده و از مواد و متریالی استفاده کنند که قدرت محافظت آن را بالا برده و خیال خریدار را آسوده کند.
توجه به نکات ایمنی در حمل و نقل ورقهای فولادی بسیار میتواند به جلوگیری از آسیب رساندن به آنها کمک کند، برای مثال شما اگر در هنگام جابجایی این ورقها تسمههای مناسب را به کار نبرید یا از محکم شدن آنها اطمینانحاصل نکنید ممکن است به ورقها و هم به نیروی انسانی که استفاده میکنید آسیب جدی وارد شود، پس رعایت نکات ایمنی را همیشه سرلوحه کار خود قرار دهید.
همانطور که اشاره کردیم ورقهای گالوانیزه نیز به علت حساسیتها و کاربردهای زیادی که دارند باید به درستی بستهبندی شوند تا از آسیبهای احتمالی جلوگیری کنند.
برای اطمینان از اینکه محصول به درستی به دست شما میرسد یا نه بهتر است از شرکتهای معتبر این ورقها را خریداری کنید زیرا شرکتهایی که استانداردهای بین المللی را دریافت کردهاند قطعاً در تمامی مراحل دقت کافی را داشتهاند و دیگر نگرانی بابت هیچگونه مسئلهای از جانب آنها نیست که بستهبندی هم یکی از همین موارد میباشد.
برای اطلاع از کارخانههای تولیدی که در حال حاضر بسیار شناخته شده هستند و همچنین برای اطلاع از قیمتها و هر گونه سوالی که در این خصوص دارید، میتوانید با کارشناسان ما در وب سایت همراه فلز تماس بگیرید و ابهامات خود را برطرف نمایید.