تفاوت فولاد و استنلس استیل: بادوام ترین فلز کدام است؟

تفاوت فولاد و استنلس استیل: بادوام ترین فلز کدام است؟

انتشار1401/2/19

دسته‌بندیویکی متال

نویسندههمراه فلز

فولاد و استنلس استیل (فولاد ضد زنگ) هر دو مواد فلزی ضروری هستند که در اکثر صنایع فلزی مورد استفاده قرار می گیرند. برای درک فرآیندها و قطعات مختلف فلزکاری، تمایز بین این دو بسیار مهم است. به دلیل ترکیبات مختلف مواد، این دو فلز خواص متفاوتی دارند که دوام و کاربرد هر یک را مشخص می کند. 

فولاد و استنلس استیل هر دو آلیاژهای فلزی هستند. آلیاژ فلز، مخلوطی از فلزات با یکدیگر یا مخلوطی از فلزات و عناصر دیگر است. فولاد و فولاد ضد زنگ ( استلس استیل) آلیاژهای فلزی آهن هستند. عناصر مختلفی به آهن اضافه شده است تا خواص متنوعی به دست آید. تفاوت اصلی بین فولاد و فولاد ضد زنگ مقاومت آنها در برابر خوردگی است. در فولاد احتمال خوردگی وجود دارد، در حالی که استنلس استیل دچار خوردگی نمی شود. 

این مقاله از همراه فلز، تمام اطلاعاتی را که لازم است در مورد فولاد و فولاد ضد زنگ بدانید را بیان می کند. در ابتدا فولاد و فولاد زنگ نزن را به طور کامل معرفی می کنیم و در ادامه تفاوت بین فولاد و استنلس استیل را به طور کامل و جامع نشان می دهیم، با ما همراه باشید. 

✅ ✅ جهت استعلام قیمت و خرید انواع ورق با کارشناسان همراه فلز در ار تباط باشید.

 

فولاد چیست؟ 

فولاد؛ یک آلیاژ فلزی است که از مخلوط آهن و کربن تشکیل شده است. درصد کربنی که مخلوط می شود، خواص فولاد را تعیین می کند. اما مقدار کربنی که اضافه می شود همیشه کمتر از 1.5 درصد خواهد بود. جدای از آن، خواص فولاد به سایر عناصر اضافه شده و ناخالصی های موجود در آلیاژ بستگی دارد. متداول ترین عناصر موجود در فولاد منگنز، تنگستن، وانادیم، فسفر و گوگرد است. سیستم های درجه بندی مختلفی نیز برای دسته بندی فولادها بر اساس خواص آنها به گروه های مختلف استفاده می شود. 

خرید انواع لوله به قیمت درب کارخانه 

انواع فولاد 

  • فولادهای کربنی: فولاد کربنی را می توان مجدداً به سه گروه فولاد کم کربن (فولاد ملایم)، فولاد پر کربن و فولاد کربن متوسط ​​با توجه به درصد کربن اضافه شده به آهن تقسیم کرد. 
  • فولادهای آلیاژی: فولاد آلیاژی حاوی عناصر آلیاژی مانند سیلیکون و آلومینیوم است. 
  • استنلس استیل (فولاد ضد زنگ) 
  • فولادهای ابزار 

آخرین قیمت انواع پروفیل

خواص فولاد 

  • استحکام - قدرت 
  • سختی 
  • شکل پذیری 
  • قابلیت جوشکاری 
  • دوام 

خواص فوق فولاد را به ماده ای مطلوب تبدیل می کند تا به عنوان مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد. با این حال، زنگ زدگی یک مشکل بزرگ ایجاد می کند زیرا فولاد در برابر خوردگی مقاوم نیست. بنابراین برای جلوگیری از خوردگی، فولاد را اغلب با رنگ پوشش می دهند. خوردگی عمدتاً به دلیل اکسیداسیون اتم های آهن رخ می دهد. 

 

ورق فولادی

 

استنلس استیل (فولاد زنگ نزن) چیست؟ 

استنلس استیل هم نوعی فولاد است،یعنی آن هم یک آلیاژ فلزی است که اصلاح شده است، این یعنی به دست آوردن خواص دلخواه از آلیاژ. فولاد ضد زنگ (استنلس استیل) از کربن، آهن و بیش از 10.5 درصد کروم تشکیل شده است. کروم یک عنصر ضروری است که با اکسیژن هوا واکنش می دهد و یک لایه محافظ برای محافظت از فولاد در برابر خوردگی ایجاد می کند. این لایه محافظ احتمال زنگ زدگی را کاهش می دهد و استنلس استیل را به ابزاری حیاتی برای ساخت ابزارهای مورد استفاده در محیط های مرطوب تبدیل می کند. سطوح بالاتر کروم به معنای مقاومت در برابر خوردگی بالاتر است و بالعکس. 

کروم نقش مهمی در فولاد ضد زنگ دارد. ابزارهایی که سطح کروم پایینی دارند ارزان‌تر با دوام کمتر هستند در حالی که ابزارهایی که بیش از 16 درصد کروم دارند گران‌تر و بادوام‌تر هستند. 

مقاله پیشنهادی: ورق استیل چیست؟ 

استنلس استیل (فولاد ضد زنگ) را، با توجه به خواص آن، به زیر گروه هایی به شرح زیر تقسیم می کنند:  

  • فولاد ضد زنگ دوبلکس 
  • فولاد ضد زنگ مارتنزیتی 
  • فولاد ضد زنگ فریتی 
  • فولاد ضد زنگ آستنیتی 

 

قیمت انواع ورق استنلس استیل

قیمت ورق استیل 304 

آخرین قیمت ورق استنلس استیل 316 

ورق استنلس استیل 310 

بهترین قیمت ورق زنگ نزن 309 

قیمت امروز ورق استیل 321 

ورق استنلس استیل 430 

 

قیمت لوله و پروفیل استنلس استیل

استعلام قیمت و خرید لوله استیل صنعتی 

بهترین قیمت لوله استیل صنایع غذایی 

خرید قوطی استنلس استیل 

 

 

تفاوت فولاد و استنلس استیل 

1. تفاوت در میزان خوردگی و زنگ زدگی 

فولاد با افزودن آهن به کربن ساخته می شود که آهن را سخت می کند. همچنین به عنوان فولاد کربنی ساده یا فولاد ملایم شناخته می شود که دارای محتوای کربن بالاتر با نقطه ذوب پایین است. از طرف دیگر فولاد ضد زنگ دارای محتوای کروم بالایی است که یک لایه نامرئی بر روی سطح فولاد تشکیل می دهد تا از خوردگی آن جلوگیری کند. 

 هنگامی که فولاد ضد زنگ از فولاد تهیه می شود، کروم، نیکل، نیتروژن و مولیبدن اضافه می شود. فولاد ضد زنگ در برابر خوردگی مقاوم است و فولاد مستعدزنگ زدگی است. فولاد ضد زنگ به راحتی زنگ نمی زند یا خورده نمی شود. 

 

2. تفاوت در استحکام و خواص فیزیکی 

فولاد کمی قوی تر از فولاد ضد زنگ است زیرا محتوای کربن کمتری دارد. استنلس استیل از نظر سختی نسبت به فولاد ضعیف تر است. 

فولاد انعطاف پذیرتر و بادوام تر است، توزیع گرما نیز در فولاد در مقایسه با استنلس استیل مناسب تر است.  

فولاد ضد زنگ رسانایی حرارتی کمتری نسبت به فولاد دارد. 

فولاد کربنی سفت و محکم است. آنها به دلیل خواص مغناطیسی آن به طور گسترده در موتورها و وسایل الکتریکی استفاده می شوند و در مقایسه با فولاد ضد زنگ می توان به راحتی در فولاد کربنی جوشکاری کرد. فولاد ضد زنگ در کارد و چنگال و رپ ساعت استفاده می شود. 

 فولاد ملایم وزن کمتری نسبت به فولاد ضد زنگ دارد. فولاد ضد زنگ به دلیل خاصیت سخت شدن وزن بیشتری دارد و اشغال کمتری دارد زیرا کار با آن در فرآیند تولید دشوار است. 

3. تفاوت در خواص مغناطیسی 

معمولاً استنلس استیل غیر مغناطیسی است، یعنی فولاد ضد زنگ سری 300 حاوی کروم و نیکل است که آن را غیر مغناطیسی می کند، اما فولاد ضد زنگ سری 400 فقط حاوی کروم است که آن را مغناطیسی می کند در حالی که فولاد خاصیت مغناطیسی دارد. 

4. تفاوت در ظاهر 

فولاد کربنی دارای روکش مات است، در حالی که استنلس استیل براق است. پوشش کروم روی فولاد ضد زنگ آن را در حالت طبیعی خود بدون نیاز به رنگ آمیزی جذاب می کند. 

 

استنلس استیل

 

نتیجه گیری 

فولاد انواع مختلفی برای طبقه بندی محتوای کربن خود دارد، مانند کربن بالا، کربن متوسط ​​و کربن پایین. فولاد ضد زنگ نیز انواع مختلفی دارد و انواع آن بر اساس ریزساختارشان طبقه بندی می شوند، مانند فولاد زنگ نزن آستنیتی، فولاد ضد زنگ فریتی، فولاد ضد زنگ مارتنزیتی و فولاد ضد زنگ دوبلکس. فولاد برای قالب ها، ابزارهای برش، ورق و فرم های سازه ای، جوشکاری و ابزارسازی استفاده می شود. 

فولاد و استنلس استیل کاربردهای مختلفی دارند. اگرچه فولاد ضد زنگ یک نوع فولاد است، اما به دلیل خواص خاصی که دارد از فولاد متمایز می شود. تفاوت اصلی بین فولاد و فولاد ضد زنگ این است که فولاد دچار خوردگی می شود در حالی که فولاد ضد زنگ دچار خوردگی نمی شود. 

عمدتا از استنلس استیل برای خاصیت ضد خوردگی آن استفاده می شود، زیرا برای مقاومت در برابر محیط های خورنده ساخته شده است. ایمنی کارگاه، طول عمر بیشتر و سطوح آماده سازی مواد غذایی بهداشتی را تضمین می کند. فولاد زنگ نزن همه کاره است، هزینه های تعمیر و نگهداری کمتری دارد و ارزش ضایعاتی بسیار بالایی در زمان از کار انداختن دارد. ذوب شدن و بازیافت آن امکان پذیر است و از نظر محیط زیست ایمن و سازگار با زمین است.  

وقتی صحبت از دوام به میان می آید، هم فولاد و هم فولاد ضد زنگ دوام بالایی دارند. تفاوت بزرگ اما از نظر مقاومت در برابر سایش و خوردگی است. با محتوای کروم بالا، فولاد ضد زنگ زنگ نمی‌زند، اما در صورت استفاده در تجهیزات فرسودگی می‌تواند به سرعت فرسوده شود. فولاد کربنی قوی تر و بادوام تر است و ممکن است به راحتی فرسوده نشود اما در معرض رطوبت می تواند خورده و زنگ بزند. 

در مواد فولادی، کربن و سایر عناصر به عنوان یک عامل سخت کننده عمل می کنند. سختی، کشش، شکل پذیری و استحکام کششی فولاد توسط مقادیر مختلف آلیاژ و توزیع آنها در فولاد کنترل می شود. برای افزایش سختی و استحکام، محتوای کربن بیشتری اضافه می شود. امروزه مردم معمولاً صنعت آهن و فولاد را یک چیز می دانند، اما از نظر تاریخی، محصولات جداگانه ای بوده اند.

نظر شما