رکود شدید در بازار فولاد با افزایش ناگهانی قیمت دلار
021-79217
انتشار1401/7/12
دسته بندیمقالات نبشی، ناودانی و سپری
نویسندهMona Shirazi
رادی که در حوزه ساخت و ساز کار میکنند باید شناخت کافی نسبت به تفاوتهای نبشی و ناودانی داشته باشند، در این مقاله به بررسی تفاوتهای این دو محصول پرداخته ایم. به همین منظور برای آشنایی بیشتر شما با آنها ابتدا به صورت مختصر این دو محصول پرکاربرد را توضیح میدهیم و در نهایت تفاوتهای آنها را بیان میکنیم. البته نبشی و ناودانی شباهتهایی هم دارند که دانستن این شباهت ها هم میتواند برای شما مفید باشد. برای کسب اطلاعات تکمیلیتر تا پایان این مطلب با تیم همراه فلز، همراه باشید.
✅ در سایت همراه فلز، آخرین قیمت انواع نبشی و ناودانی به صورت روزانه و آنلاین در اختیار شما قرار میگیرد.
یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی نبشیها هستند که عمدتاً به دو شکل L یا V ساخته میشوند و دو ضلع آنها به ترتیب با زاویههای 90 یا 45 درجه در کنار هم قرار میگیرند.
ضمناً طول اضلاع نبشی ها میتواند برابر یا نابرابر باشند. خوب است بدانید که زاویه نبشی بر تحمل تنش آن تاثیر دارد بدین شکل که هرچه زاویه نبشی بیشتر باشد تنش و وزن بالاتری را تحمل میکند. به همین دلیل نبشیهایی که زاویه 90 درجه دارند متداولتر بوده و در بازار خریدار بیشتری دارند.
نبشی فولادی اصولاً به وسیله فولاد کربنی یا فولاد کم آلیاژ با مقاومت بالا طی فرآیند نورد گرم ساخته و تولید میشوند که هرکدام از این جنسها کاربردهای متفاوتی دارند. براساس کارخانه سازنده، کیفیت و ضخامت، قیمت نبشیها متغیر است.
علاوه بر موارد ذکر شده نبشیها با دو مولفه دیگر با عنوان اندازه بال و جان نیز شناخته میشوند. نامگذاری نبشیها با استفاده از حرف L انجام میشود. به این صورت که اگر نبشی دارای بالهای مساوی باشند فقط اندازه بال در کنار حرف L نوشته میشود مانند L200 اما اگر بالها با یکدیگر تفاوت داشته و مساوی نباشند اندازه هردو بال در کنار L نوشته میشود، مانند L300*100.
همچنین گاهی ابعاد نبشی را به این صورت نمایش میدهند:.(4*30*30) این اعداد نشان دهنده آن است که طول بالهای نبشی 30میلیمتر و ضخامت بال آن 4 میلیمتر بوده است. به طور کلی برای نشان دادن ابعاد نبشی اول ضخامت و سپس طول بالها آورده میشوند. مدلهای مختلف نبشی به بازار عرضه میشود که مطابق با روش تولید، طول بال و آلیاژ استفاده شده تقسیمبندی میشوند.
نبشیهای فولادی ابعاد زیادی بر ای تطابق با کاربردهایی که مدنظر شما هستند، دارند. همچنین نبشی را میتوان در اندازههای سفارشی مطابق نظر مشتری تولید و عرضه کرد. در بازار ضخامت نبشیها بین 2 الی 20 میلیمتر و سایز بال آنها بین 2 تا 20 سانتیمتر است. با توجه به آنچه گفته شد نبشیها را با توجه به روش تولید آنها میتوان در شاخههای 6 یا 12 متری ساخت.
مقاله پیشنهادی: نبشی چیست؟
ناودانی یک نوار فولادی است که به دو نوع بال موازی و بال شیبدار تقسیم میشوند. نوع بال شیبدار آن به ناودانی C شکل و نوع بال موازی آن به ناودانی U شکل معروف است و از دو بال و یک جان ساخته شده است. این دوبال یا لبه اصولا با زاویه 90 درجه به جان وصل شده و یک کانال تشکیل میدهند. نام این محصول هم از شکل ظاهری آن گرفته شده است. همچنین ناودانی C شکل را ناودانی با استاندارد UPE و ناودانی U شکل را ناودانی با استاندارد UPN نامگذاری میکنند.
ناودانی باتوجه به ورق فولادی که از آن استفاده میشود از دو دسته مشبک و ساده تشکیل شده است. ناودانی ساده از ورق گرم معمولی تهیه شده و سوراخی روی آن وجود ندارد و میتوان آن را گالوانیزه هم کرد. ناودانی مشبک که دارای سوراخهایی روی سطح خود است از ورق گرم گالوانیزه ساخته میشود و به دو شکل گرم و سرد در بازار وجود دارد. لازم به ذکر است که ناودانی C شکل استحکام و مقاومت بیشتری نسبت به نوع U شکل دارد. همچنین اگر با دیگر محصولات فولادی مقایسه شود، مقاومت پیچشی کمتری دارد ولی سبکتر و مقدار انعطافپذیر است.
کاربرد این دو ناودانی یکسان نیست. به طور مثال ناودانی مشبک در ساخت قفسههای فولادی، سازه سبک فولادی و نصب سنگ بکار برده میشود اما ناودانی ساده را میتوان در ساخت پلهای باربر استفاده کرد. ناودانی دارای دو دسته پرسی و فابریک میباشد. در دسته ناودانی پرسی ورق فولاد از محل تعیین شده یعنی جدایی بالها از جان در عرض پرسکاری میشود تا شکل نهایی آن بدست آید اما در دسته فابریک در هنگام ساخته شدن از ابتدا ناودانی شکل خود را داشته و به دو صورت نورد گرم و سرد تولید میشود. از لحاظ قیمت ناودانی پرسی ارزانتر از ناودانی فابریک است که به خاطر همین موضوع هنگام خرید میتوانید آنها را از هم تشخیص دهید.
حال که با دو پروفیل پرکاربرد آشنا شدید برای اینکه بتوانید آنها را باهم مقایسه کنید و انتخاب درستی داشته باشید به بررسی تفاوتها و شباهتهای آنها میپردازیم.
محصولات فولادی همانند بسیاری از محصولات صنایع مختلف به صورت یکپارچه و هماهنگ با یک استاندارد واحد نامگذاری نشدهاند. در بیشتر مواقع شکل سطح مقطع محصول علت نامگذاری در نظر گرفته میشود به طور مثال هاش یا H به دلیل شکل سطح مقطع آن به این نام معروف شده است. معادل انگلیسی شکل همان Profile یا پروفیل است. که در بازار آهنآلات پروفیل فقط به مفهوم قوطیهای مربع یا مستطیل شکل و با ضخامت بین 2 تا 6 میلیمتر میباشد. با توجه به خصوصیاتی که بیان شد، نبشی و ناودانی نیز پروفیل به شمار میآیند زیرا شکل سطح مقطع آنها منحصر به فرد است. این پروفیلها براساس شکل ظاهری نامگذاری شدهاند. به همین خاطر نبشی، Angle bar یعنی میله زاویهدار نام گرفت و به دو شکل L و V ساخته میشود و ناودانی به دلیل شباهت به حرف انگلیسی یو، U-bar نام گرفته است و به دو شکل U و C تولید میشود. البته چون در گذشته در شبکه آبرو پشت بام نیز به کار میرفته به ناودانی مشهور شده است.
بنابراین اولین تفاوت نبشی و ناودانی همین شکل ظاهری آنهاست که بسیار برجسته میباشد. یک نکته وجود دارد که در بعضی از پروژهها میتوان با استفاده از برش ناودانی از خط محوری جان، ناودانی را به دو نبشی تبدیل کرد که کاربردهای خاصی میتواند داشته باشد. در صنایع مختلف مخصوصا کارهای ساخت و ساز هرگاه نیاز به پروفیل خاصی باشد که بتوان آن را از محصولی دیگر تهیه کرد، محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. مگر اینکه کاربرد آن از نظر مهندسان طراح تحلیل شده و استفاده از نوع فابریک آن ضروری باشد. به طور مثال با استفاده از تیرآهن آی پی میتوانند به راحتی سپری مورد نیاز خود را تهیه کنند.
اصولا برای اجزای تشکیلدهنده مقاطع فلزی برای تشخیص آنها نامی تعیین میشود که از لحاظ مهندسی نیز این نامگذاری قابل توجیه است. به همین خاطر معمولا عضوی که در برابر نیروی کششی مقاوم است را جان و عضوی که در برابر نیروهای خمشی و برشی مقاوم است را بال مینامند.
• جان ناودانی: بخش میانی ناودانی که دو بال ناودانی بر آن عمود است جان نام دارد. که این نامگذاری مشابه تیرآهن است. جان تیرآهن که همان قسمت میانی تیرآهن است در برابر نیروهای کششی مقاومت کرده و به عنوان عضو باربر شناخته میشود. از این لحاظ فرق بین نبشی و ناودانی این است که در نبشی عملا بخشی به نام جان وجود ندارد اما میتوان با مدل قرار گرفتن نبشی در سازه آن را به حساب جان در نظر گرفت در حالی که این عضو عملا در ناودانی وجود داشته و برای طراحیها مورد محاسبه قرار میگیرد.
• بال نبشی: تفاوت نبشی و ناودانی از نظر بال به این صورت است که در نبشی نامساوی بودن بالها در نوعی از نبشی که به نبشی بال نامساوی معروف است وجود دارد ولی در ناودانی نمیتوان ناودانی با بالهای نامساوی طراحی کرد. بنابراین در بحث انواع نبشی، نوع بال نامساوی اشاره به این دارد که نوعی از نبشی با اندازه بال نابرابر به صورت استاندارد ساخته میشود.
تفاوت بارز دیگری که بین نبشی و ناودانی وجود دارد تفاوت در تنوع متریال آنها است. مواد اولیه استفاده شده در ساخت نبشی در مقایسه با ناودانی گستردهتر است. به طور کلی انواع نبشی در بازار از لحاظ جنس شامل نبشی پلاستیکی، PVC، ضدزنگ، ساده کربنی، گالوانیزه و ام دی اف میباشد درحالی که ناودانی از لحاظ جنس شامل دسته بندی، ناودانی گالوانیزه، آلومینیومی و استیل است. با توجه به جنسی که نبشی و ناودانی ساخته میشوند قیمت آنها نیز متفاوت است.
نبشی و ناودانی نیز مانند سایر محصولات فولادی استانداردهایی دارند که در اینجا مهمترین آنها را بیان میکنیم. در استاندارد نبشی، دارای دو مشخصه اصلی به نام اندازه بال و ضخامت هستند. به طورمثال در استاندارد نبشی، اگر سایز نبشی بین 5 و 15 باشد در انواع اتصالات کاربرد دارد. نبشی 10 پرکاربردترین نوع نبشی در این بازه است. به همین یکی از مهمترین درخواست خریداران این کالای فولادی، قیمت نبشی 10 میباشد. استاندارد نبشی در کشورهای مختلف عبارتند از:
همانطور که بیان شد مقاطع فلزی از لحاظ کاربردی که دارند طراحی میشوند و براساس گستردگی کاربرد آنها تقاضا برای تولید آنها بیشتر خواهد شد. در ادامه به کاربردهای نبشی و ناودانی اشاره میشود:
کاربرد ناودانی: ناودانی عموما در کنار تیرآهن یا دیگر محصولات مانند نبشی قرار میگیرد. ناودانی به کمک جوش یا پیچ و مهره به عنوان عضو باربر، عضو اتصال دهنده، عضو خرپا، عضو سازهای و یا عضو تقویت کننده به کار میرود. از ناودانی میتوان برای ساپورت لولههای انتقال آب و یا سینی کابل برق استفاده کرد. در ناودانی به دلیل وجود جان، از این قسمت میتوان جهت نصب یو-بولت برای ثابت کردن لوله بر روی آن استفاده نمود. از جمله کاربردهای ناودانی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
کاربرد نبشی: یکی از کاربردهای نبشی، ساخت قابهای مختلف است. به کارگیری نبشی در گوشهها جهت اتصال دو عضو نیز از کاربردهای دیگر نبشی به شمار میآید. در شاسی کشی، ساختمان نیز میتوان نبشی را مشاهده کرد. همچنین برای ساخت وال پستها همراه با دیگر مقاطع به کار برده میشود. نبشی را به صورت 20 یا 30 سانتیمتر نیز برش میدهند و در ساختمانسازی به آن نبشی لقمه گفته میشود. استفادههای زیاددی از نبشی در ساخت و ساز وجود دارد. تعدادی از این کاربردها عبارتند از:
در مبحث قبل تفاوتهای نبشی و ناودانی را به تفضیل بیان کردیم اکنون میخواهیم در مورد شباهت آنها صحبت کنیم. نبشی و ناودانی در بازار آهن و فولاد همواره در کنار هم نام برده میشوند. از جمله شباهتهای نبشی و ناودانی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
✅ قیمت انواع ناوانی در سایت همراه فلز
سخن پایانی
نبشی و ناودانی دو پروفیل پرکاربرد در صنایع مختلف به خصوص ساختمانسازی هستند. از آنجایی که نام این دو پروفیل اصولا در کنار هم میآید شباهتها و تفاوتهایی باهم دارند. همانطور که بیان کردیم نبشی به دو شکل L و V ساخته شده و همچین به دو صورت پرسی و فابریک به بازار عرضه شدهاند. در میان نبشی و ناودانی معمولا نبشیها از تنوع بیشتری در تولید برخوردار هستند. در مقابل ناودانی نیز به دو صورت U و C شکل تولید میشوند که فرآیند ساخت آن به طور مشابه به دو صورت پرسی و فابریک میباشد.
علاوه بر اینکه نبشی و ناودانی از جنس فولادهای کربنی تولید میشوند، گریدهای آلیاژی دیگری مانند ST37 و ST52 نیز در ترکیب آنها وجود دارد که اعداد به کار رفته در مقابل حروف ST بیانگر استحکام کششی آلیاژ آنها است. هرکدام از این محصولها استانداردهایی دارند که باید کارخانهها مطابق با آنها این محصولات را تولید کنند تا مورد تایید مهندسان طراح باشد. این دو پروفیل هرکدام کاربردهای گوناگونی دارند که پیشتر آنها را بیان کردیم. همچنین نبشی و ناودانی تفاوتهایی در زمینه شکل ظاهر، جنس، اجزای تشکیلدهنده، استانداردها و کاربردهایشان دارند که به طور کامل در این مطلب توضیح داده شد. علاوه بر تفاوتها این پروفیلها شباهتهایی همچون نحوه تولید و وزن با هم دارند که آنها نیز در همین مطلب ذکر گردید. ما در تیم همراه فلز تلاش کردیم اطلاعات کاملی در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا بتوانید محصول مورد نظر خود را بهتر بشناسید و انتخاب درستی داشته باشید. همچنین با توجه به نوسانات قیمت آهنآلات در بازار، شما میتوانید قیمت این پروفیلها را به صورت روزانه از وب سایت ما دریافت کنید. تیم پشتیبانی همراه فلز به صورت تمام وقت آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان میباشد.
شرکت همراه فلز آسیا، در سال 1397، با هدف خرید، فروش و توزیع تمامی مقاطع فولادی و تجهیزات مربوطه تاسیس گردید؛ ایجاد چرخه و زنجیره حیات صنعت فولاد و مشتقات آن در داخل کشور، رونق بخشیدن به تولید داخلی با تامین بازار داخل و خارج، ارائه مشاوره تخصصی و کسب رضایت از مشتریان، ارسال محصول به سراسر دنیا و فعالیت و رقابت پاک و سالم، از اهداف سازمانی تیم همراه فلز، جهت حرکت به سوی کارآمدترین و موفقترین شرکت ایرانی با قابلیت بازاریابی و فروش در سطح بین المللی است
021-79217
خدمات مشتریان (داخلی 999)
آدرس شرکت: تهران، میدان هفت تیر، کوچه پشت مشهدی، نبش مروارید، پلاک 4
آدرس انبار: تهران، شورآباد، خیابان صنعت 10 ( 5 جنوبی ) ،انتهای خیابان
ساعت کاری شرکت: شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 17پنجشنبه از ساعت 9 الی 13