تأثیر رنگ‌آمیزی بر افزایش عمر و کاربرد ورق‌های گالوانیزه

تأثیر رنگ‌آمیزی بر افزایش عمر و کاربرد ورق‌های گالوانیزه
انتشار:1401/2/26
دسته‌بندی:ورق
نویسنده:همراه فلز

اکسیداسیون فلزات یکی از پرچالش‌ترین بحث‌ها در دنیای صنعت است. در بین فلزات، فلز آهن یک کالای استراتژی به حساب می آید و اکسیداسیون یا زنگ زدن آن همواره مشکلاتی را بدنبال دارد. اختراع ورق از فولاد و آهن تحولی عظیم در صنعت بوجود آورد. زیرا در دنیای صنعتی امروز دامنه کاربرد بسیار زیادی دارد. درخواست بالای این محصول از سمت مصرف کننده و مشکل خوردگی فولاد سبب شد تا ورق گالوانیزه به عنوان یک پدیده نو ظهور بسیار مورد توجه قرار بگیرد. ورق گالوانیزه، به دلیل مقاومت خوب ورق در برابر خوردگی و سایر ویژگی های مناسب آن امروزه کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد. پوشش ورق فولادی با فلز روی سبب افزایش مقاومت ورق در برابر زنگ زدگی است، به این فرایند گالوانیزاسیون می گویند. در این مطلب به بحث درباره‌ی ورق رنگ شده گالوانیزه، انواع آن و توضیحاتی درمورد رنگ گالوانیزه و چگونگی اجرای آن خواهیم پرداخت. 

چرا ورق گالوانیزه را رنگ میکنند؟ 

گالوانیزه کردن ورق به دو صورت انجام می‌گیرد: یکی به شکل گرم که در آن با غوطه‌ورسازی ورق در حوضچه‌ی روی مذاب حجم زیادی از فلز روی (zn)، سطح فلز را دربرمی‌گیرد و روش دوم که پوشش توسط محلول الکترولیت انجام شده و در آن میزان و قطر فلزی که ورق با آن پوشش داده می‌شود قابل کنترل است. در روش آبکاری یا پوشش بوسیله الکتریسیته، سطحی صاف‌تر و صیقلی‌تر به ما خواهد داد. 

برای محافظت از ورق فولاد آن را با استفاده از فلز روی پوشش داده می دهند. این عمل می‌تواند سطح مقاومت ورق را در برابر خوردگی افزایش دهد اما آن را ضدزنگ نمی‌کند. رنگ کردن ورق گالوانیزه عمر مفید ورق را برابر اکسیژن و رطوبت بالا می‌برد. این افزایش مقاومت در کنار سایر ویژگی‌ها سبب شده تا ورق گالوانیزه رنگ شده کاربرد فراوانی داشته باشد. سقف ساختمان‌ها، اتاق کنترل، بدنه لوازم خانگی، کانکس و کانتینر،کانال تهویه و قابهای پنجره‌ها تنها تعدادی از کاربرد فراوان ورق گالوانیزه رنگی است. 

انواع رنگ‌آمیزی ورق گالوانیزه 

فرآیند رنگ‌آمیزی بر روی ورق گالوانیزه به سبب صاف و صیقلی بودن ورق کمی سخت بوده و در مراحل مختلف مشکلات خاص خود را دارد. اما بطور کلی رنگ آمیزی ورق گالوانیزه به دو روش دستی و ماشینی اجرا می‌شود. در روش دستی رنگ توسط اپراتور برروی سطح ورق زده شده و معمولا این نوع رنگ از نظر ظاهری صیقلی نمی‌باشد. برای رنگ آمیزی بروش ماشینی در کارخانه‌ها رنگ‌پاش در کوره بر روی ورق گالوانیزه، رنگ زده می‌شود و این نوع از رنگ‌آمیزی به سبب اینکه در کوره اجرا می‌شود نتیجه ای درخشان و براق را درپی خواهند داشت. 

مراحل اجرای رنگ ورق گالوانیزه چیست؟

برای فرآیند اجرای رنگ دستی بر روی ورق گالوانیزه در دو مرحله‌ی اصلی زیر سازی و اجرای رنگ و مراحل قبل و بعد آنها انجام می‌شود. 

رنگ آمیزی ورق گالوانیزه

مرحله اول - زیر سازی 

  1. مرحله اول: تمیز کردن سطح ورق از گردوغبار و آلودگی ها؛ در این مرحله با مواد تمیز کننده مانند وایتکس کثیفی و چربی‌های احتمالی سطح ورق را تمیز می‌کنند.. بعد از شستشو ورق حتما باید کاملا خشک شود تا برای زیر سازی آماده شود. 
  2. مرحله دوم: در این قسمت شوره‌ای سفید رنگ که بر روی ورق گالوانیزه زده می‌شود را توسط سمباده به شکل دورانی ازبین می‌برند. بعد از سمباده‌کشی با یک دستمال و آب‌گرم دوباره سطح ورق را تمیز می‌کنند. 
  3. مرحله سوم: در این مرحله با یک مایع که خاصیت اسیدی کمی دارد مانند سرکه سطح ورق را زبر می‌کنند. اسید ضعیف با ایجاد خوردگی کم در سطح ورق آن را برای افزایش رنگ‌پذیری آماده می‌کند که اصطلاحا گویند رنگ برروی ورق بخوابد. این عمل به نحوی صورت می‌گیرد که اپراتور با استفاده تمام سطح ورق را آغشته می‌کند. اجرای این مرحله نیازمند زمان است.
  4. مرحله چهارم: بعد از آماده سازی‌های ابتدایی برای زیرسازی رنگ باید پرایمر پایه لاتکس روی ورق زده شود.این کار توسط فرچه یا اسپری انجام می‌شود. علاوه بر این چنانچه ورق را برای استفاده در محیط‌های باز یا صنعتی بخواهیم باید برای مقاومت آن در مقابل خط و خش از یک لایه پرایمر اپوکسی نیز استفاده نمود. این مرحله کمی زمانبر بوده و چیزی حدود 6 ساعت برای خشک شدن وقت می خواهد. در صورتی که پرایمر به‌طور کامل خشک نشود رنگ بر روی سطح اجرا نمی‌شود. 
  5. مرحله پنجم: سپس لایه اول از رنگ مخصوص گالوانیزه بر روی سطح پاشیده می‌شود. این کار نیز هم با فرچه و هم با اسپری قابل اجراست. پس از اجرای رنگ اول باید تا خشک شدن کامل رنگ برای زدن دست دوم رنگ صبر نمود، چیزی حدود به 4 ساعت. بعد از آن دومین لایه زده می‌شود. اگر از رنگ مخصوص گالوانیزه برای رنگ کردن ورق استفاده شود همین دو مرحله کافیست. 
  6. مرحله آخر: پوشش رنگ، نحوه رنگ‌آمیزی و بررسی کیفیت پس از خشک شدن رنگ توسط ناظران انجام می‌گیرد. چسبندگی رنگ، مطابقت آن با کد استاندارد و ضخامت رنگ از جمله مواردی است که باید تأیید بازرس را دریافت کند. هرکدام از این موارد با توجه به استانداردهای مخصوص خود بررسی می‌شوند. به‌طور مثال، تست چسبندگی که از مهم‌ترین عوامل در تأیید کیفیت ورق رنگی گالوانیزه است، باید با استاندارد DIN EN ISO 2409 مطابقت داشته باشد. برای تعیین کیفیت، روش‌هایی مانند Cross-cut نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. استاندارد ISO 7724 برای مطابقت کد رنگی و ضخامت لایه نیز با استاندارد DIN EN ISO 2360 تست می‌شود. همچنین قیمت ورق رنگی به عوامل مختلفی مانند کیفیت پوشش و ضخامت رنگ بستگی دارد.

رنگ گالواکوت - مرحله دوم

در رنگ آمیزی ورق گالوانیزه رنگ شده یکی از مهم‌ترین مسائل چسبندگی رنگ است. برای اینکه رنگ روی سطح صاف و صیقلی ورق سر نخورد و اصطلاحا بخوابد احتیاج به زدن پرایمر پیدا می‌کنیم. رنگ گالواکوت چسبندگی بسیار خوبی داشته و شما را از زدن پرایمر در مراحل زیر سازی بی‌نیاز می‌کند. این رنگ قابلیت اشتعال نداشته و ترموپلاست است، به عنوان رنگ گالوانیزه شناخته شده اما بر روی انواع فلز قابل اجراست. 

مرحله یوم - اسپری زینک گالوانیزه 

این اسپری حاوی پودر روی ترکیبی با رنگ بوده و در دو طیف رنگی خاکستری و نقره ای است. سرعت خشک شده آن نسبت به رنگ با قلمو بسیار بیشتر است. چسبندگی بسیار خوبی داشته و بر روی انواع رنگ نیز اجرا می‌شود. 

ورق رنگی طرح دار

انواع ورق های رنگی کدام‌اند؟

ورق‌های گالوانیزه رنگی با توجه به نوع کاربرد در انواع مختلفی تولید می‌شوند. ضخامت رنگ اعمال شده روی این ورق‌ها بین 0.2 تا 0.7 میلی‌متر متغیر است. علاوه بر تنوع در طرح، ورق‌های گالوانیزه رنگی از نظر رنگ نیز گزینه‌های متعددی دارند. یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب رنگ، شرایط آب و هوایی منطقه نصب است.

  • ورق گالوانیزه رنگی طرح شادولاین: این نوع ورق به شکل نیمه لانه زنبوری طراحی شده و کاربردهای متنوعی دارد. بیشترین استفاده آن در نصب روی ساندویچ پنل‌ها است و به دلیل قیمت مناسب، برای سایر انواع سقف‌ها نیز استفاده می‌شود.
  • ورق گالوانیزه رنگی طرح سفال پالرمو: این نوع ورق با طراحی مشابه سفال، زیبایی و استحکام را به‌طور همزمان ارائه می‌دهد و برای استفاده در سقف ویلاها و ساختمان‌های لوکس بسیار مناسب است. قیمت ورق گالوانیزه در این طرح به دلیل کیفیت و طراحی خاص، کمی بالاتر از مدل‌های ساده‌تر است.
  • ورق گالوانیزه رنگی طرح شیروانی یا کرکره‌ای: این نوع ورق از قدیمی‌ترین و پرکاربردترین مدل‌ها است. همان‌طور که از نامش پیداست، برای زیباسازی ساختمان‌ها و ویلاها استفاده می‌شود. اگرچه قیمت بالاتری دارد، اما کیفیت بالای آن باعث محبوبیتش شده است.
  • ورق گالوانیزه رنگی سینوسی: این ورق با طرح موج‌دار یا سینوسی شناخته می‌شود و به دلیل مقاومت بالا و نصب آسان، برای پوشش سقف‌ها و دیوارهای ساختمان‌های صنعتی و مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • ورق گالوانیزه رنگی طرح جنوا: این ورق در ساخت ویلاها و ساختمان‌ها به کار می‌رود و از مقاومت خوبی در برابر شرایط آب و هوایی برخوردار است.

انتخاب ورق رنگی مناسب برای پروژه‌های مختلف می‌تواند تأثیر زیادی در کیفیت و طول عمر سازه‌ها داشته باشد. اگر قصد دارید با معیارهای مهم و نکات کلیدی در خرید ورق‌های رنگی آشنا شوید، حتماً به راهنمای خرید ورق رنگی در وب‌سایت ما مراجعه کنید تا با اطلاعات دقیق، انتخابی هوشمندانه داشته باشید.

شما با توجه به میزان سطح، زمان، هزینه و سایر شرایط‌ مورد نظرتان میتوانید از ورق رنگ شده یا ورق خا م استفاده کرده و یا اینکه خودتان آن را رنگ بزنید. ما در همراه فلز آماده ارائه محصول مورد نیاز شما هستیم. شما با تماس با همکاران ما در بخش فروش می‌توانید محصول مورد نظرتان را تهیه نمایید. 

 

سوالات متداول 

چه رنگی به فلز گالوانیزه می چسبد؟ 

✔️ هنگامی که فلز گالوانیزه به طور کامل تمیز می شود، بیشتر رنگ های اکریلیک بدون هیچ مشکلی به آن می چسبند. برای بهترین نتیجه، توصیه می شود لایه زنگ سفیدی را که به مرور زمان روی فلز گالوانیزه فرسوده ایجاد می شود، بردارید. 

آیا قبل از رنگ آمیزی باید فلز گالوانیزه را آستر کاری کرد؟ 

✔️ قبل از رنگ آمیزی فلز گالوانیزه، آستر لازم است تا اطمینان حاصل شود که رنگ به فلز به درستی می چسبد و سریعتر خشک می شود. 

بهترین آستر برای فلز گالوانیزه چیست؟ 

✔️ برای بهبود مقاومت در برابر خوردگی و اطمینان از چسبیدن رنگ به فلز از یک آستر ضد زنگ استفاده کنید. بهترین آستر گالوانیزه باید با حفاظت از تماس فولاد با محیط خورنده و نیز حفاظت کاتدی در موقع تماس فولاد با محیط خورنده، از خوردگی فولاد جلوگیری کند.این پوشش می تواند از پوسیدگی ورق جلوگیری میشود و در پایان میتوان از رنگ های مخصوص گالوانیزه استفاده کرد . 

آیا می توانید مستقیماً فولاد گالوانیزه را رنگ کرد؟ 

✔️ جواب کوتاه، نه است. استفاده مستقیم از رنگ روی فولاد گالوانیزه باعث کنده شدن آن می شود. این به این دلیل است که لایه روی روی سطح فلز پس از فرآیند گالوانیزه سازگار نیست. 

چند نوع رنگ گالوانیزه وجود دارد؟ 

✔️ رنگ گالوانیزه یک رنگ محبوب مبتنی بر روی است که از سطوح فلزی در برابر زنگ زدگی و خوردگی محافظت می کند. هم می توان از رنگ گالوانیزه سرد و هم رنگ گالوانیزه گرم استفاده کرد، اما رنگ دوم برای افراد حرفه ای ترجیح داده می شود. 

نظر شما

دیدگاه‌ها

در حال بارگذاری دیدگاه‌ها...

همراه فلز

نماد اعتماد الکترونیکی

اطلاعات تماس

آدرس : تهران، میدان هفت تیر، کوچه پشت مشهدی، نبش مروارید، پلاک 4

آدرس انبار: تهران، شورآباد، خیابان صنعت 10 (5 جنوبی)، انتهای خیابان

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 17 پنجشنبه از ساعت 9 الی 13