لوله صنعتی چیست؟ ویژگی‌ها و کاربردهای متنوع لوله صنعتی

لوله صنعتی چیست؟ ویژگی‌ها و کاربردهای متنوع لوله صنعتی

انتشار1401/4/6

دسته‌بندیمقالات لوله

نویسندههمراه فلز

سیستم های لوله کشی صنعتی، سیالات را در سراسر کارخانه های تولیدی انتقال می دهند. این لوله‌ها و اتصالات در صنایعی مانند کارخانه‌های شیمیایی، پالایشگاه‌های نفت، تأسیسات دارویی، شرکت‌های فرآوری مواد غذایی، تصفیه‌خانه‌های آب، عملیات معدنی، نیروگاه‌های تولید برق، کارخانه‌های خمیر کاغذ و سکوهای حفاری نفت استفاده می‌شوند. طراحی لوله‌های صنعتی و اجزای آن، بر اساس کاربرد صنعتی لوله، مواد مورد استفاده و عمر مفید لوله بسیار متفاوت هستند.
قیمت روز لوله صنعتی 

لوله ها و اتصالات باید معیارهای خاصی را در رابطه با استحکام، دوام، انعطاف پذیری، مقاومت در برابر خوردگی، سهولت نصب، هزینه، در دسترس بودن و اثرات زیست محیطی رعایت کنند. آنها باید خواص مکانیکی عالی داشته باشند و این خواص را در طول زمان، حتی در شرایط دشوار، حفظ کنند. علاوه بر این، آنها باید بتوانند در برابر تنش های مختلف مانند لرزش، نوسانات فشار و تغییرات دما مقاومت کنند. 

 برای ساخت این سیستم های صنعتی از مواد و طرح های مختلفی استفاده می شود، مواد مختلف به انواع مختلفی از اتصالات لوله برای اطمینان از حداکثر عملکرد در طول عمر سیستم نیاز دارند. به عنوان مثال، لوله های پلی اتیلن به اتصالات چین دار نیاز دارند، در حالی که لوله های فولادی ضد زنگ نیاز به اتصالات رزوه ای دارند.

✅مقاله پیشنهادی: لوله چیست؛ آشنایی با انواع لوله و کاربردهای


انتخاب مواد لوله کشی و اتصالات مناسب به صنعتی که در آن استفاده خواهد شد بستگی دارد. لوله های ساخته شده از آهن گالوانیزه و فولاد ضد زنگ به طور گسترده در اکثر صنایع استفاده می شود، در حالی که لوله های ترموپلاستیک عمدتا در صنایع غذایی و دارویی استفاده می شود.
اجزای سیستم لوله کشی شامل شبکه های آب، خطوط خدمات، شیرها، کنترل ها، مبدل های حرارتی، مترها و فیکسچرها می باشد. بخش های لوله (به عنوان مثال، خم، زانو، سه راهی، مسیرهای مستقیم، دریچه ها، منیفولدها و غیره) را می توان از مواد مختلف و ترکیبی از آنها ساخت. 

شیرها، اتصالات و سایر اجزاء را می توان با استفاده از قطعات فلزی یا پلاستیکی ساخت. رایج ترین انواع شیرهای مورد استفاده در کاربردهای صنعتی عبارتند از: شیرهای توپی، شیرهای دروازه ای، شیرهای پروانه ای، شیرهای پلاگین، شیرهای گلوب، شیرهای دیافراگمی و شیرهای فلپر. اتصالات ممکن است به صورت رزوه ای، لحیم کاری، چین دار، جوشی، پیچ و مهره ای، چسبانده شده، با حلال و یا چسبنده باشد.  

 

لوله صنعتی چیست

انواع لوله های صنعتی 

لوله های پلاستیک صنعتی 

لوله پلاستیکی یک ماده پرکاربرد در صنعت در سراسر جهان است. لوله های پلاستیکی صنعتی با توجه به کاربرد از گریدهای مختلفی ساخته می شوند. این گریدها عبارتند از PVC، CPVC، ABS، پلی پروپیلن و غیره که یکی از مزیت های عمده آن مقاومت در برابر خوردگی است. پلاستیک ها مواد بسیار متنوعی هستند. آنها را می توان به راحتی در شکل ها و اندازه های مختلف قالب بندی کرد. پلاستیک ها مقرون به صرفه و مقرون به صرفه هستند. از نظر دوام، مقاومت بسیار خوبی در برابر خرابی ناشی از شرایط آب و هوایی، حمله شیمیایی یا نفوذ رطوبت دارند. بسیاری از پلاستیک ها قابل بازیافت و استفاده مجدد هستند. بعضی از این ها در پایین لیست شده اند. 

 

لوله و اتصالات پی وی سی 

این لوله ها برای کاربردهای لوله کشی برای مصارف خانگی، صنعتی و تجاری استفاده می شود. آنها با استفاده از فرآیندهای شیمیایی تولید می شوند. آنها را می توان به دو صورت صلب و نیمه انعطاف پذیر یافت. لوله های پی وی سی سخت معمولاً به عنوان پلی وینیل کلراید (PVC) شناخته می شوند. آنها می توانند دماهای بالا و دمای پایین و همچنین فشارهای بالا را تحمل کنند. این لوله ها در مقایسه با سایر لوله ها ارزان هستند. آنها را می توان بدون هیچ مشکلی برش، خم و شکل داد. به غیر از خواص مکانیکی خوب آنها، از نظر شیمیایی بی اثر هستند. لوله های پی وی سی را می توان به راحتی بازیافت کرد. 

 

لوله و اتصالات پلی اتیلن 

لوله ها و اتصالات پلی اتیلن (PE) به طور گسترده برای فاضلاب، طوفان و سایر کاربردها استفاده می شود. آنها در برابر مواد شیمیایی مانند اسیدها، قلیاها، عوامل خورنده و حرارت بسیار مقاوم هستند. لوله های پلی اتیلن در قطر، طول و ضخامت دیواره های مختلف موجود می باشند. بسته به کاربرد، می توان آنها را در زیر زمین یا بالای زمین نصب کرد. آنها همچنین به طور گسترده در بخش های کشاورزی، مسکونی، تجاری، صنعتی و معدنی استفاده می شوند. این لوله ها به دلیل دوام و انعطاف پذیری زیاد برای خطوط لوله و آبیاری مورد استفاده قرار می گیرند. 

 

پلی اتیلن متقاطع (CPE) 

CPE به عنوان یک نسخه بهبود یافته از PVC در نظر گرفته می شود و توسط مولکول های پلی اتیلن اتصال متقابل تولید می شود. لوله های CPE در کارخانه های شیمیایی، پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، نیروگاه ها، چاه های نفت، خطوط لوله گاز، شبکه های آبرسانی، شبکه های فاضلاب و غیره کاربرد دارند. 

 

پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) 

در محصولات ساختمانی، لوازم خانگی و بسته بندی مواد غذایی استفاده می شود. 

 

شلنگ مارپیچ 

شلنگ مارپیچ نوعی لوله است که برای حمل مایعات استفاده می شود. ساخت آن به جریان سیال درون لوله بستگی دارد. شیلنگ های مارپیچ معمولاً از مواد پلاستیکی ساخته می شوند. اکثر آنها از پلی اولفین تشکیل شده اند. دوام آنها باعث می شود هم برای استفاده در داخل و هم در فضای باز مناسب باشند. برای جلوگیری از نشتی، آنها باید محکم بسته شوند و نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرند. این شیلنگ ها در قطرها، طول ها و ضخامت های مختلف موجود می باشند. آنها معمولاً برای حمل گازها، مایعات، روغن، روان کننده ها، سوخت ها، حلال ها، رنگ ها، روغن ها، چسب ها و آفت کش ها استفاده می شوند. 

  جهت استعلام قیمت و خرید انواع لوله روی لینک کلیک کرده و لیست قیمت را مشاهده کنید. 

لوله صنعتی

اندازه لوله های صنعتی 

اندازه لوله ها بر اساس نیاز متفاوت است، مانند اندازه طول، قطر، ضخامت دیوار، مواد و غیره. 

 لوله های صنعتی در طیف های مختلف اندازه گیری می شوند، از لوله های با قطر کم برای لوله های آبرسانی و آبیاری تا لوله های با قطر بزرگ که برای فاضلاب و دفع زباله استفاده می شوند. 

 

اندازه لوله اسمی استاندارد از ¼ اینچ تا ¼1 اینچ متغیر است. با این حال، بسته به کاربرد، اندازه‌های استاندارد اسمی لوله‌های مختلفی وجود دارد. به عنوان مثال، لوله پی وی سی در قطرهای مختلف از 3⁄8 اینچ تا 2 اینچ و طول های مختلف از 10 فوت تا 25 مایل موجود است. خطوط لوله انتقال نفت خام معمولاً بسیار بزرگتر از خطوط لوله انتقال آب آشامیدنی هستند. به عنوان مثال، یک قطر لوله معمولی 6 اینچی برای خطوط آبرسانی استفاده می شود، در حالی که یک لوله بزرگتر 12 اینچی می تواند برای لوله های فاضلاب استفاده شود. 

 

برخی از عواملی که در انتخاب لوله های صنعتی مناسب باید در نظر بگیرید شامل طول لوله، قطر، جنس، روش نصب، پوشش لوله و ... می باشد. 

1- طول لوله: طول لوله ها بستگی به جایی دارد که لوله ها قرار است نصب شوند. لوله های بلندتر گران تر هستند. اما، همچنین تضمین می کند که جریان سیال تحت تأثیر گرانش قرار نمی گیرد. به عنوان مثال، اگر فقط از نیمی از لوله به دلیل محدودیت فضا استفاده کنید، باعث کاهش سرعت تحویل می شود. این ممکن است منجر به هدر رفتن انرژی شود. از این رو، بهتر است طولانی ترین لوله های ممکن را خریداری کنید. 

2- قطر لوله: اگر لوله ها را در مناطقی که ترافیک سنگین یا ماشین آلات وجود دارد نصب می کنید، توصیه می شود لوله های عریض تری را انتخاب کنید. همیشه بهتر است لوله های ضخیم را به جای لوله های نازک نصب کنید. هیچ تفاوتی بین این دو نوع لوله به جز قطر آنها وجود ندارد. با این حال، این بدان معنا نیست که نمی توان لوله های نازک تر را نصب کرد. بسته به محل، می توان از لوله های کوچکتر استفاده کرد. برای مثال، اگر لوله‌ها را زیر زمین نصب می‌کنید، می‌توانید لوله‌هایی با قطر کم انتخاب کنید، زیرا باید آنها را در زمین سوراخ کنید. 

3- جنس لوله: یکی از مهمترین جنبه های لوله مواد آن است. به طور کلی، اکثر لوله های صنعتی از پلاستیک، آلومینیوم یا فولاد ساخته شده اند. 

4- روش نصب: هنگام نصب لوله ها از طریق خاک، روش اتخاذ شده باید به نوع خاک یافت شده بستگی داشته باشد. خاک در مناطق مختلف متفاوت است. 

5- هزینه: اثربخشی هزینه به نوع لوله انتخابی، اندازه لوله، تعداد اتصالات درگیر، طول لوله و عوامل دیگر بستگی دارد. همچنین بستگی به محل نصب لوله دارد. اگر لوله در زیر زمین یا زیر زمین قرار گیرد، هزینه لوله کمتر از لوله زمینی خواهد بود. در مورد لوله های زیرزمینی، عوامل دیگری مانند شرایط خاک، وجود هرگونه مانع مانند تیرهای برق، کابل ها یا ایستگاه های ترانسفورماتور و غیره نیز باید در هنگام انتخاب متریال لوله در نظر گرفته شود. 

6- فشار و دمای عملیاتی: فشار و دمای عملیاتی باید هنگام انتخاب مواد لوله در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، فولاد ضد زنگ برای فشار کاری تا 15 بار مناسب است در حالی که فولاد کربنی برای دمای عملیاتی تا 200 فارنهایت مناسب است. 

7- نرخ جریان مایع: سرعت جریان مایع عامل مهم دیگری است که باید در انتخاب مواد لوله برای خط لوله مورد توجه قرار گیرد. خطوط لوله حامل مایعات خورنده توجه ویژه ای را می طلبد زیرا به درجه بالاتری از مواد لوله نیاز دارند. 

مقاله پیشنهادی: لوله چیست؛ آشنایی با انواع لوله و کاربردهای آن  

 

کاربرد لوله صنعتی

کاربردهای لوله های صنعتی 

تامین آب: 

سیستم های تامین آب از لوله های ساخته شده از پلی اتیلن (PE) استفاده می کنند. لوله ها معمولاً با استفاده از اتصالات فشاری به یکدیگر متصل می شوند. برخی از سیستم های تامین آب از شیلنگ های انعطاف پذیر ساخته شده از لاستیک یا دیگر الاستومرها استفاده می کنند. 

نفت و گاز:  

خطوط لوله نفت و گاز از فولاد یا مس ساخته شده اند. هر دوی این مواد از پلاستیک سنگین‌تر هستند. لوله های ساخته شده از پلی اتیلن ترجیح داده می شوند زیرا سبک تر، ارزان تر و مقاوم در برابر خوردگی هستند. هدف اصلی این لوله ها انتقال نفت خام و گاز طبیعی از مکانی به مکان دیگر است. 

پردازش شیمیایی:  

کارخانه های شیمیایی از لوله های ساخته شده از پلی بوتیلن یا پلی پروپیلن استفاده می کنند. این سیستم های لوله کشی بسیار شبیه به سیستم های مورد استفاده در بخش نفت و گاز هستند. نقش لوله های صنعتی در اینجا انتقال مواد شیمیایی به طور ایمن و کارآمد در سراسر کارخانه است. 

تولید مواد غذایی:  

تولید مواد غذایی به لوله های ساخته شده از پلی وینیل کلراید (PVC) نیاز دارد. از این لوله ها برای انتقال سیالات در سراسر تاسیسات استفاده می شود. 

انتقال:  

فرآیندهای تولید شامل استفاده از انواع مختلف مواد شیمیایی و مواد دیگر است که هدف آن جداسازی آن مواد به اشکال مختلف مانند مایعات، گازها، پودرها، کریستال ها، گلوله ها و غیره است. این مواد شیمیایی و سایر مواد از طریق لوله ها از مکانی به مکان دیگر منتقل می شوند. . 

ساخت و ساز: 

اعضای سازه، ساخت و ساز ساختمان، سیستم های توزیع آب، سیستم های فاضلاب، سیستم های زهکشی طوفان، حفاظت از آتش و غیره. 

بسته به کاربرد مورد نظر، انتخاب نوع مناسب لوله و برنامه ریزی طرح لوله کشی و وسایل لازم می تواند یک تلاش پیچیده باشد. ما می توانیم به شما کمک کنیم تا مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین لوله ها و وسایل را برای نیازهای خاص خود انتخاب کنید. تیم فروشگاه اینترنتی همراه فلز مایل است از شما بشنود و برای خرید مطمئن با قیمت مناسب شما را راهنمایی کند، برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید. 79217-021 

مقاله پیشنهادی: لوله استیل صنعتی چیست؛ آشنایی با لوله زنگ نزن استنلس استیل صنعتی  

نظر شما