لوله مبلی (لوله سبک) چیست؟ 11 نکته مهم که خوب است در مورد لوله مبلی بدانیم.

انتشار1401/2/24
دستهبندیمقالات لوله
نویسندههمراه فلز
لوله مبلی یا لوله سبک چیست؟ این روزها با توجه به اینکه در سازههای مختلف توجه به وزن سازه بسیار حائز اهمیت است، افراد بیشتر سعی دارند تا از لولههای سبک و در عین حال مقاوم استفاده کنند.
لولههای مبلی جزء آن دسته از لولهها هستند که به وسیله فرآیند نورد سرد و از ورق های روغنی تولید می شوند، فرآیند سرد به طور قابل توجهی باعث کاهش وزن این لوله می شود به همین دلیل به این لوله ها، لوله سبک هم می گویند و اغلب در بازار با همین نام شناخته می شود.
✅ ✅ آخرین قیمت انواع لوله درزدار و بدون درز را از ما بخواهید.
از گذشته تا کنون لوله ها نقش بسیار مهمی را در صنایع مختلف به خصوص صنعت ساخت و ساز، صنایع پتروشیمی، شهری و همچنین صنایع غذایی ایفا کرده اند. استفاده از لوله ها در دنیای مدرن امروز، کار انتقال انواع مختلف سیالات و جامدات را راحت تر کرده است. لوله ها انواع مختلفی دارند و هر کدام از آن ها نسبت به ویژگی ها و مشخصاتی که دارند برای اهداف خاصی به کار گرفته می شوند.
بعضی از لوله ها برای انتقال سیالات، بعضی برای داربست بندی، بعضی دیگر برای ساخت و ساز استفاده می شوند. یکی از لوله های پرمصرف در صنایع مختلف مانند، ساخت کانکس، کانتینر، در و پنجره، گلخانه ها، صنایع هوایی، صنعت کشاورزی، صنعت نظامی و همچنین صنایع ساختمان سازی، لوله مبلی یا لوله سبک است.
لوله های مبلی دارای مقاومت بسیار بالا و وزن پایین هستند به همین دلیل در صنایع مختلف، ماشین سازی، کانتینر و همچنین لوازم خانگی کاربردهای زیادی دارند، این لوله طی فرآیند خاصی و با مواد اولیه ویژه ای تولید می شود. چرا که این روزها به دلیل نوسانات بازار، قیمت محصولات فولادی و آهنی همواره در حال تغییر است و افراد باید پیش از ثبت سفارش با توجه به نکات مهم خرید محصولات فولادی اقدام به استعلام قیمت نمایند. همراه فلز قیمت بروز محصولات فولادی را در اختیار شما قرار می دهد.
انواع لوله مبلی
انواع لوله مبلی: لوله های مبلی اغلب با ضخامت کم مثل 0.4 میلی متر الی 1.5 میلی متر تولید می شوند. به طور کلی می توان گفت لوله های مبلی دو نوع هستند، نوع اول لوله مبلی درز جوش و نوع دوم نیز لوله مبلی بدون درز است. نوع درز جوش این لوله دارای یک درز در امتداد طول لوله است. لوله های درزدار خشک تر و سنگین تر هستند و به طبع ثبات بسیار بیشتری نسبت به نوع دیگر آن دارند. که هر یک از این ویژگی ها را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد.
لوله های مبلی بدون درز
لوله بدون درز مبلی، دارای ضخامت کمتری هستند و وزن آن ها نیز سبک تر می باشد. دیواره های این نوع لوله نیز ضخامت کمی دارد.
لوله های مبلی درزدار
این مدل لوله مبلی وزن سنگین تری دارد و به نسبت، جنس آن نیز خشک تر است. این لوله ها به دلیل مقاومت خوبی که دارند، باثبات تر و صاف تر هستند. از این لوله در بخش مهندسی مکانیک و همچنین صنایع ساختمانی استفاده می کنند. تولید این محصول با دقت فراوان در بحث ابعاد انجام می پذیرد و به دلیل دقیق بودن ابعاد، در صنایع ظریف هم کاربرد دارد.
✅ مقاله پیشنهادی همراه فلز: تفاوت لوله درزدار و بدون درز
ویژگی های لوله مبلی
این نوع لوله همانطور که گفته شد دارای ویژگی های منحصر به فردی است که آن را از لوله های دیگر متمایز می نماید. با هم به بررسی ویژگی های لوله های مبلی می پردازیم:
دقت در ابعاد
در مرحله های مختلف تولید این لوله، بر روی سایز و قطر آن ها دقت زیادی می شود. همچنین با توجه به کاربرد و کارایی آن ها اغلب لوله هایی که ساخته می شود کاملا بی نقص هستند و با توجه به استاندارد تولید، قطر و همچنین ضخامت آن ها در سرتاسر محصول یکنواخت است.
کشش سرد
در فرآیند تولید لوله مبلی، عملیات کشش سرد انجام می شود که موجب افزایش مقاومت لوله خواهد شد. همچنین این عملیات موجب می شود که مقاومت آن ها در برابر خمش، بسیار بالا رود.
قابلیت جوش پذیری
در ساختار فولادی که جهت ساخت ورقه های روغنی، به کار گرفته می شود، عناصر مختلفی نظیر منگنز و مولبیدین وجود دارد که این دو عنصر موجب بالا رفتن خاصیت جوش پذیری در ورق خواهد شد. جوش پذیری خوب یکی از ویژگی های مهم در لوله ساختمان و اتصالات است که این امر به وضوح در لوله های مبلی دیده می شود.
کیفیت سطحی
لوله هایی که با فرآیند سرد تولید می شوند، نسبت به آن هایی که طی فرآیند گرم ساخته می شوند، مزیت های بیشتری دارد. کیفیت سطحی بسیار خوب، ابعاد مناسب، گوشه های دقیق و همچنین کاهش هزینه تولید از مهم ترین مزیت های محصولاتی است که طی کشش سرد تولید می شوند.
ضد خوردگی
در تولید لوله مبلی، از آبکاری استفاده می شود. آبکاری موجب می شود که لوله خواص ضد پوسیدگی و ضد خوردگی پیدا کند. همچنین نسبت به دماهای بسیار بالا و مواد شیمیایی مانند بازها و اسیدها، بسیار مقاوم تر شود. استفاده کردن از ورقه های روغنی در تولید این نوع لوله موجب شده است تا کیفیت سطحی لوله ها بالا روند.
جمع بندی نکات مهم در مورد مبلی
لوله ها کاربردهای بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند، یکی از انواع لوله هایی که به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا بسیار معروف شده است لوله مبلی یا لوله سبک است.
در ادامه به تمام نکات مهمی که خوب است در مورد این لوله پرکاربرد بدانیم نگاهی اجمالی می اندازیم:
- لوله های مبلی دو نوع هستند، نوع اول لوله مبلی درز جوش و نوع دوم نیز لوله مبلی بدون درز است.
- به لوله مبلی، لوله سبک هم می گویند، وزن پایین این محصول می تواند در ساختمان سازی به پایین آمدن وزن سازه کمک کند و همچنین استحکام آن می تواند، موجب مقاومت کلی سازه شود.
- لوله مبلی دارای قابلیت های مختلفی نظیر کشش سرد، خم کاری و فرم پذیری است.
- لوله مبلی با استفاده از فرآیند کشش سرد تولید شده و همین امر موجب کاهش ضخامت و در نهایت کاهش وزن آن شده است.
- در تولید لوله مبلی، ابعاد بسیار دقیق بوده و در مراحل تولید سعی می شود لوله هایی بدون نقص تولید شود.
- لوله مبلی قابلیت جوش پذیری بسیار بالایی دارد.
- این لوله ها را به وسیله آبکاری دربرابر پوسیدگی و خوردگی مقاوم می کنند.
- از لوله مبلی در ساختمان سازی، کانتینر سازی و کانکس سازی، ساخت لوازم مختلف آشپزخانه مثل آباژور و لوستر، در و پنجره، گلخانه و همچنین صنایع مبلمان سازی استفاده می شود.
- این لوله ها به دلیل وزن پایینی که دارند بسیار پرکاربرد هستند و به همین دلیل نسبت به بقیه لوله ها گرانتر هستند.
- کارخانه های لوله و پروفیل دلیجان و ساوه از بزرگترین کارخانه های تولید کننده لوله مبلی در ایران هستند.
- قیمت جهانی ورقهای روغنی و همچنین دیگر مواد اولیه، قیمت ارزهای جهانی، کیفیت و همچنین برند لوله، تعرفه گمرک، هزینه های مربوط به آبکاری، کشور تولید کننده لوله و همچنین گارانتی و یا ضمانت نامه محصول از عوامل موثر در قیمت لوله مبلی است.