گالوانیزاسیون چیست و چگونه انجام میشود؟
حتما تاکنون به شمال کشور سفر کردهاید و سقفهای رنگی زیبای منازل را در این مناطق دیدهاید. این سقفها باید با توجه به آب و هوای شمال کشور، نسب به رطوبت بادوام ساخته شوند تا در طول مدت کوتاهی، آسیب نبینند. این سقفهای رنگی همان ورقهای گالوانیزه هستند که به روش مدرنی گالوانیزه میشوند. گالوانیزه کردن ورقهای فولادی، روشهای مختلفی دارد که به گالوانیزه سرد و گرم معروف است. در هر روش، از دستگاهها و عملیات خاصی استفاده میشود و هر محصول تولید شده توسط آنها، دارای ویژگیها و کاربردهای به خصوصی است. در این بخش از وبلاگ همراه فلز سعی داریم شما را با روشهای مختلف گالوانیزاسیون آشنا کنیم. در این مطلب تفاوت میان گالوانیزاسیون سرد و گرم را نیز می آموزید. پس با ما همراه باشید تا با مفهوم کلی گالوانیزاسیون نیز آشنا شوید.
گالوانیزاسیون چیست؟
فولاد و محصولات فولادی از دیرباز در زندگی انسانها کاربردهای زیادی داشتهاند. این محصولات با توجه به اینکه استحکام بسیار بالایی دارند، تجربه نشان داده است که در برابر زنگ زدگی و رطوبت دارای استحکام کافی نیستند. به همین دلیل باید برای رفع این مشکل به دنبال راه حلی بود تا از خسارتهایی که در پی دارد، جلوگیری شود. برای این کار از پوششهای فلز روی، بر روی سطوح فولاد استفاده میکنند. فلز روی موجب میشود که مقاومت فولاد در مقابل خوردگی و اکسید شدن بیشتر شود و در واقع یک لایه محافظ بر روی سطح فلز به وجود خواهد آمد. عمل پاشیدن فلز روی بر سطح فولاد و پوشش دهی محصولات فولادی را گالوانیزه کردن و یا گالوانیزاسیون مینامند.
آلیاژ روی کربنات، پس از چند فرآیند شیمیایی به وجود میآید. این ماده میتواند به طور خیلی قوی در مقابل اکسید شدن و رطوبت دفاع کند. چنانچه تولیدکنندگان بتوانند پوشش دهی به وسیله فلز را به درستی انجام دهند و در طی فرآیند بر روی فلز خراش ایجاد نشود، میتواند در برابر خوردگی بسیار عالی عمل کند. با اینکه گالوانیزه کردن و پوششدهی سطح فولاد موجب کاهش خوردگی و زنگ زدن میشود، اما باز هم ممکن است گاها محصول آسیب ببیند. بنابراین توصیه میشود که از محصولات گالوانیزه در محیطهای حساس و اسیدی استفاده نشود. برای این محیطها بهتر است که از فولاد ضد زنگ استفاده کرده تا خطرات ناشی از آسیب دیدن محصول، متوجه کار شما نشود.
ورق گالوانیزه چیست؟
پس از آنکه با فرآیند گالوانیزه کردن آشنا شدید، میدانید که این روش را بر روی هر محصول فولادی میتوان به کار برد. اما رایجترین محصولات برای گالوانیزه کردن، ورقها هستند. ورقهای روغنی را این روزها با فلز روی پوشش میدهند تا مقاومت آنها را در برابر اکسیداسیون و خوردگی بالاتر ببرد. در این روش هر دو سمت ورق را با استفاده از فلز روی میپوشانند. افراد با هزینهای که برای گالوانیزه کردن صرف میکنند، موجب افزایش طول عمر ورق خواهند شد. ضخامت ورقهای گالوانیزه شده فولادی، اغلب بین 0.18 تا 6 میلی متر است.
جالب است بدانید که پروفیلها را نیز گالوانیزه میکنند. این پروفیل اغلب در صنعت گلخانه ای و کشاورزی کاربردهای زیادی دارند. پروفیلها اغلب دارای سطح مقاطع U , H, C شکل هستند. این محصولات در مقاوم سازی انواع در و پنجرههای PVC استفاده میشوند. پروفیلها دارای ضخامتهای 0.6 میلیمتر بوده و رایجترین نوع آن دارای ضخامتی معادل 1.25 میلیمتر است. برای اطلاع از قیمت پروفیل گالوانیزه به جدول مربوط به آن مراجعه کنید.
انواع روشهای گالوانیزه
امروزه با توجه به پیشرفت در صنعت گالوانیزاسیون، روشهای مختلفی ابداع شده است تا بتوان به وسیله آن ورقها را گالوانیزه نمود. گالوانیزه کردن یک روش کاملا به صرفه بوده که میتواند از ورقهای فولادی در برابر اکسیداسیون، زنگزدگی و خوردگی محافظت کند. گالوانیزاسیون به شیوههای مختلفی نظیر غوطهوری سرد، غوطهوری گرم، اسپری کردن، رنگ کردن و همچنین پوشش دادن مکانیکی انجام میشود. برای استفاده در محیطهای اسیدی اغلب روش گالوانیزاسیون گرم مورد استفاده قرار میگیرد و روش گالوانیزه سرد برای محیط مرطوب به کار می رود. در ادامه شما را با این دو روش بیشتر آشنا خواهیم کرد.
گالوانیزاسیون گرم
قیمت و قدمت این شیوهی گالوانیزه کردن، نسبت به روش سرد، بیشتر است. در این روش ورقها را ابتدا در مخزنی پر از روی مذاب شده، در دمای 460 درجه سانتیگراد قرار میدهند. سپس بر اثر واکنش میان فلز و روی، چند لایه از روی و آهن بر روی ورق ایجاد خواهد شد. پس از خارج نمودن ورق از این مخزن، روی با اکسیژن واکنش شیمیایی داده و باعث به وجود آمدن یک لایه بسیار مقاوم در برابر سایش و خوردگی میشود.
لازم به ذکر است که هر چقدر مقدار روی را در پوششدهی بیشتر کنید، مقاومت ورق را نسبت به خوردگی بیشتر خواهید کرد. بدین ترتیب، در روش گالوانیزه گرم به دلیل مصرف مقادیر زیادی از روی، مقاومت محصول نسبت به روش گالوانیزه سرد بیشتر خواهد بود. همین امر موجب میشود که از گالوانیزه به روش گرم در بخشهایی که در معرض هوای آزاد هستند، بیشتر استفاده شود.
ضخامت لایه گالوانیزه در این روش، حدود 100 الی 130 میکرون خواهد بود. خوب است بدانید که بر خلاف روش گالوانیزه سرد، در این شیوه عنصر روی میتواند به ورق نفوذ کند. یکی از مزیتهای گالوانیزاسیون گرم این است که شما میتوانید چندین ورق را به صورت همزمان گالوانیزه گرم انجام داد. این امر، سرعت گالوانیزاسیون را بسیار بالا خواهد برد. از عیبهای این روش نیز مات بودن، کدر بودن و عدم یکنواختی سطح ورق است.
از جمله کاربردهای محصولات تولید شده به وسیله گالوانیزاسیون گرم، میتوان به گاردریلهای جادهها، دکلهای مخابراتی، دکلهای فشار قوی، لولههای جداره ضخیم آب، لوازم خانگی و ساختن نردهها اشاره نمود.
✅ در صورتی که تمایل دارید اطلاعات بیشتری در مورداینکه آیا ورق گالوانیزه زنگ می زند؟ به دست آورید روی لینک کلیک کنید تا با 9 عاملی که ممکن است باعث زنگ زدن ورق گالوانیزه شود، آشنا شوید.
گالوانیزاسیون سرد
روش دوم در گالوانیزه کردن ورقها، گالوانیزاسیون سرد است که مبحث اصلی این مطلب میباشد. در گالوانیزه کردن به روش سرد، پولیشی از جنس روی مبتنی به رزین، بر روی سطح فلز می آید. در واقع روی میتواند باعث صیقلی شدن سطح ورق و همچنین بالا رفتن مقاومت آن در برابر اکسید آهن شود. در این روش که به آن الکترولیز نیز گفته میشود، با اسپری شدن محلول نمک روی و همچنین آب به روی ورق انجام میشود. در این روش، فلز روی نمیتواند به داخل ورقهها نفوذ کند. پوششی که بر روی ورقهها از این طریق ایجاد میشود نیز کاملا یکنواخت و براق بوده و ضخامت آن نیز معادل 25 میکرون است. روش گالوانیزه کردن سرد، برای ورقهایی با ضخامت کم انجام میگردد. از این ورقها در صنایع مختلفی استفاده میشود.
فرآیند گالوانیزه به روش سرد از آن جهت با سایر روشها متفاوت است که یک نقاشی واقعی محسوب میشود. در این شیوه پولیش غنی از رزین را بر روی سطح فلز میکشند. آماده سازی جهت گالوانیزه کردن فلز به روش سرد، باید به دقت انجام شود. بدین صورت که هرگونه چربی، گرد وغبار و آلودگی را باید از سطح فلز پاک کنید و سپس عملیات را انجام دهید. در این روش، رنگهای روی را ممکن است به وسیله غلتک، اسپری و یا برس بر روی محصول اعمال کنند. توجه داشته باشید که پیش از پوشش زنی، سطح را به خوبی خشک و تمیز کنید. بدین صورت که ابتدا به وسیله یک عدد برس سیمی گریس، خاک و یا مواد شیمیایی را از روی سطح فلز پاک کرده و سپس هر تعداد لایه که مدنظر دارید، بر روی آن اعمال کنید.
مجموعه همراه فلز با سالها تجربه در زمینه تولید انواع ورقهای گالوانیزه میتواند گزینه ایده آلی برای شما عزیزان باشد. نکته حائز اهمیت در بحث ورق های گالوانیزه و به طور کلی محصولات فلزی و فولادی، قیمت آنهاست. قیمت ورق گالوانیزه با توجه به نوسانهای بازار بسیار متغیر بوده است. بنابراین پیش از اقدام به خرید این محصولات، ابتدا باید قیمت آن را به طور دقیق بدانید. برای استعلام قیمت و ثبت سفارش کافیست با دفتر پشتیبانی و فروش همراه فلز در تماس باشید.
تفاوت میان گالوانیزاسیون سرد و گرم چیست؟
اولین تفاوت در خطوط تولید ورقهای گالوانیزه گرم و سرد است، خط تولید ورقهای گالوانیزه گرم از ورقهای گالوانیزه سرد پیچیدهتر بوده و نیازمند به فضای بزرگتری است. چرا که در این فرآیند، پیش از انجام بسته بندی، باید ورقها را خنک سازی نمود. خوب است بدانید که این بخش یکی از مهمترین و بزرگترین قسمتهای کارخانههای تولید فولاد است. یکی از مزیتهای گالوانیزاسیون سرد، کم بودن مواد اولیه مصرفی است.
تفاوت دیگر میان این دو روش، این است که از ورقهای گالوانیزه شده به روش گرم، عموما در فضاهای باز استفاده میشود و به نسبت روش سرد، دارای مقاومت بالاتری نسبت به خوردگی هستند.
- ضخامت پوشش در ورقهای گالوانیزه گرم بیشتر بوده و سطح مقطع آنها کدرتر و ماتتر است.
- ورقهای گالوانیزه سرد، سطح صیقلی و براقی دارند و ظاهر آنها اغلب مورد توجه قرار میگیرند.
- در نهایت در روش گرم، مفتول در فلز روی غوطه ور شده و در روش سرد بر روی آن اسپری میشود.
- طول عمر محصولاتی که به روش گالوانیزه گرم تولید میشوند، بسیار بالاتر خواهد بود.
- پوششی که بر روی فلزات در روش سرد ایجاد میشود، بسیار سبکتر و نازکتر است.
- انعطافپذیری فولادهایی که به روش سرد تولید میشوند، بالاتر خواهد بود.
- مقاومت محصولات فولادی تولید شده به روش گالوانیزه سرد، بسیار بیشتر است.
- از فولادهای گالوانیزه شده به روش سرد میتوان در محیطهایی با رطوبت بالا استفاده نمود.
- ورقهای گالوانیزه گرم استحکام بیشتری داشته و دیرتر خراشیده خواهند شد.
✅ در صورتی که تمایل دارید اطلاعات بیشتری درباره راهنمای خرید ورق گالوانیزه؛ از پرکاربرد ترین مقاطع فولادی به دست آورید روی لینک کلیک کنید.
گفتنی است که از فلزاتی که گالوانیزه میشوند، میتوان در قسمتهای گوناگون صنعت استفاده نمود و این امر مسلما یکی از دستاوردهای مهم صنعت ذوب آهن در سالهای پیشین بوده است.
کاربرد فلزات با روش گالوانیزه سرد
از این فلزات در صنایع مختلفی استفاده میشوند. مهمترین کاربردهای آنها موارد زیر هستند:
- پلها
- دکلها
- خطهای انتقال نیرو
- سولهها
- مخزنها
- سازههای فلزی
- گلخانهها
- صنعت نفت، گاز، پتروشیمی
- پروژههای مختلف نیروگاهی و همچنین تجهیزات نیروگاهی
- میلگردهای به کار رفته در داخل بتن
- شناور دریایی
- شاسی خودروی سبک و سنگین
فواید روش گالوانیزاسیون سرد
گالوانیزه کردن فلزات و ورقها دارای فوایدی هستند که این فواید مورد توجه بسیاری از صنعتکاران قرار گرفته است. در واقع این خاصیتها باعث میشود تا این محصولات در صنایع مختلف به کار گرفته شوند. فواید روش گالوانیزه سرد عبارتند از:
- در تولید ورقهای گالوانیزه به شیوه سرد، نیاز به انرژی کمتری است.
- در گالوانیزه سرد، هدر رفتن مواد اولیه کمتر بوده و مواد اولیه کمتری استفاده می شود. این امر موجب کاهش هزینهها خواهد شد.
- ضخامت ایجاد شده در ساخت ورقههای گالوانیزه سرد، کاملا قابل کنترل است.
- در گالوانیزه سرد، نیاز به تجهیزات پیچیده و خاصی نیست و به راحتی این روش قابل اجرا خواهد بود. اما در روش گالوانیزه گرم، تجهیزات بسیار پیچیدهای نیاز است تا دما را به میزان مورد نیاز بالا ببرند.
استانداردهای تولید ورق گالوانیزه سرد
در تولید ورقهای گالوانیزه، استانداردهایی وجود دارند که تولیدکنندگان به هنگام تولید باید به آنها توجه نموده و محصول را مطابق با این استانداردها بسازند. استاندارد ملی برای تولید این ورقها ISIRI است. این استاندارد، اصول و شیوههای مختلف آبکاری فلزات را به طور کامل بیان نموده ولی بعضی از تولیدکنندگان در ساخت این ورقها از استانداردهای بین المللی زیر استفاده میکنند:
- استاندارد آمریکا ASTM A653
- استاندارد اروپا EN 10346
- استاندارد کانادا CAN/CSA G164
- استاندارد استرالیا AS/NZS 4680
تولیدکنندگان ورق گالوانیزه کداماند؟
در کشور ایران ورقهای گالوانیزه به روشهای سرد و گرم توسط کارخانههای معتبری انجام میشوند. هر کدام از این خطوط تولید، دارای استانداردهای ملی و بین المللی هستند و محصولات فولادی بسیار باکیفیتی را ارائه میکنند. از مهمترین و معروفترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه موارد زیر هستند:
- ورق گاوانیزه سمنان
- ورق گالوانیزه شهرکرد
- فولاد مبارکه اصفهان
- ورق گالوانیزه اصفهان
- هفت الماس قزوین
- ورق گالوانیزه کاشان
سخن پایانی
محصولات فولادی نظیر ورقهای فولادی به خودی خود دارای مقاومت کمی نسبت به خوردگی و زنگ زدگی هستند. از این رو، برای استفاده بهتر و بهینه از این محصولات و استفاده از آنها در محیطهای مرطوب باید آنها را مقاوم سازی نمود. یکی از روشهای مقاوم سازی این محصولات، انجام عملیات گالوانیزاسیون است. گالوانیزه کردن فلزات موجب افزایش استحکام آنها در برابر اکسیداسیون میشود. این عملیات به دو روش سرد و گرم انجام میگیرد. در روش سرد با توجه به عدم نیاز به تجهیزات گران قیمت، دارای هزینههای کمتری بوده و مواد اولیه کمتری نیز در آن مصرف خواهد شد. از مزایای این روش نیز میتوان به عدم نیاز به یک فضای بزرگ برای خنک کردن محصول اشاره نمود.
✅ در صورتی که تمایل دارید اطلاعات بیشتری درباره شوره سفید ورق گالوانیزه کسب کنید، روی لینک کلیک کنید.
در این مطلب از همراه فلز سعی داشتیم شما را با عملیات گالوانیزاسیون به روشهای مختلف آشنا کنیم، پس از معرفی انواع روشهای گالوانیزه کردن محصولات فولادی، فواید و کاربردهای آنها را برای شما نام بردیم و در انتها کارخانههای تولید کننده ورقهای گالوانیزه را به شما معرفی کردیم. با مطالعه این مطلب دانستید که قیمت ورقهایی که به روش سرد تولید میشوند بسیار کمتر خواهد بود. همین امر موجب محبوبیت این نوع ورقها در میان صنعتکاران شده است.
برای خرید هر نوع محصول فولادی، فلزی و آهنی بهتر است، ابتدا در مورد قیمت دقیق آن اطلاعات کافی را کسب کنید، چرا که این محصولات دستخوش تغییرات قیمت در بازار هستند و با هر تغییری در بازارهای مالی جهان، قیمتشان تغییر خواهد کرد. در همین راستا کارشناسان و مشاوران همراه فلز همواره آماده پاسخگویی به سوالات و مشاوره به شما عزیزان بودهاند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا استعلام قیمت انواع ورقهای گالوانیزه، کافیست اینجا را کلیک کنید و یا با دفتر فروش و پشتیبانی همراه فلز در تماس باشید. هدف ما مشاوره و راهنمایی و همچنین بالا بردن آگاهیهای شما عزیزان در این زمینه بوده است. همراه فلز با سالها سابقه در زمینه تولدی انواع ورقهای گالوانیزه در خدمت شما عزیزان است. از اینکه این مطلب را تا انتها مطالعه نمودید، سپاسگزاریم.
دیدگاهها
در حال بارگذاری دیدگاهها...