ورق سیاه در چه صنایعی بیشترین کاربرد را دارد؟

ورق سیاه در چه صنایعی بیشترین کاربرد را دارد؟
انتشار:1401/3/8
دسته‌بندی:ورق
نویسنده:همراه فلز

اگر در صنایعی نظیر خودرو سازی یا کشتی سازی مشغول هستید قطعا رد پایی از انواع ورق سیاه را در این صنایع دیده اید. ورق هایی که معمولا به واسطه وجود آنها بدنه خودروها و کشتی ها درست می گردد. با توجه به اهمیت انواع ورق سیاه در صنایع مختلف ما این مطلب از وب سایت همراه فلز را به معرفی ورق سیاه و کاربرد آن در صنایع مختلف اختصاص داده ایم. در هر پیشه ای که مشغول باشید خوب است تا اطلاعات خود را درباره پیرامون تان افزایش دهید، پس اگر حتی جای شما در کارخانه های خودروسازی یا کشتی سازی نیست باز هم مطالعه این مطلب برای شما مفید خواهد بود، چرا که خواهید فهمید ورق سیاه چیست و چه کاربردهایی دارد. 

معرفی انواع ورق فولادی در صنعت 

قبل از اینکه به معرفی تخصصی ورق سیاه و کاربردهای آن در صنعت بپردازیم لازم است تا مرور کوتاهی به انواع کلی ورق های پرکاربرد در صنعت داشته باشیم. 

کاربردی ترین انواع ورق در صنایع مختلف عبارت اند از:  

  • ورق سیاه 
  • ورق روغنی 
  • ورق آجدار 
  • ورق رنگی 
  • ورق مسی 
  • ورق استیل 

معرفی ورق سیاه 

ورق سیاه که نام لاتین آن Hot Rolled Sheet است، از دو نوع فولاد کم کربن با کدهای ۳۶A و ۱۰۱۱A ساخته می شود. اگر بخواهیم تعریف دقیق تری از ورق سیاه ارائه کنیم می توانیم بگوییم که ورق سیاه شکل مسطحی از فولاد است که با شرایط ویژه ای از شمش های فولادی تهیه شده و کلاف می شود. یکی دیگر از ویژگی های بارز ورق‌ سیاه، جمع کردن آن ها به شکل کلاف است و همین ویژگی موجب می شود که مقدار زیادی از ورق های سیاه در حجم بسیار کمی جای بگیرند. با توجه این موضوع که شمش‌های فلزی و فلزات بسیار منعطف هستند، می توان آن ها را تحت عملیات ویژه به مواد مختلفی مانند میلگرد، مفتول و ورق یا حتی اسلب تبدیل کرد. 

ورق های‌ فولادی که ماده خام ساخت ورق سیاه هستند از حیث معیارهای متفاوت تقسیم بندی شده و با توجه به روش تولید یا حتی مواد خام استفاده شده در آن ها، نام گذاری می شوند. در ادامه با ما با ارائه کاربردهای ورق سیاه در همراه فلز هماره باشید.

روش تولید انواع ورق های فولادی 

ورق های فولادی به 4 روش تولید و به فروش می رسند که عبارت‌ است از:  

  1. ورق فولادی تولید شده با نورد سرد 
  2. ورق فولادی تولید شده با نورد گرم 
  3. ورق فولادی گالوانیزه 
  4. ورق فولادی استنلس استیل (زنگ نزن) 

انتخاب ورق سیاه مناسب برای پروژه‌های مختلف می‌تواند تأثیر زیادی در کیفیت و دوام سازه‌ها داشته باشد. اگر به دنبال آشنایی با معیارهای مهم و نکات کلیدی در خرید ورق سیاه هستید، حتماً به مقاله راهنمای خرید ورق سیاه در وب‌سایت ما مراجعه کنید تا با اطلاعات دقیق، انتخابی هوشمندانه و متناسب با نیاز پروژه خود داشته باشید.

ورق های سیاه نیز به دو شکل کلی تولید می شوند:  

  • تولید ورق سیاه به شکل رول فرم 
  • تولید ورق سیاه به شکل فابریک 

در فرآیند تولید ورق سیاه، ابتدا پودر سنگ آهن پس از استخراج این سنگ از معادن تهیه می‌شود. در مرحله بعد، در کارخانجات تولید مصالح، پودر سنگ آهن به گندله تبدیل می‌گردد. کلوخه (گندله) به گوی‌هایی متخلخلی گفته می‌شود که حدود 1 تا ۱.۵ سانتی‌متر قطر دارند و کاملاً یکنواخت و همگن هستند. این گندله‌ها در مرحله اول خام بوده و استحکام اندکی دارند و سپس خشک و پخته می‌شوند تا سخت گردند.

روش تولید ورق فولادی 

سپس تبدیل مگنتیت به هماتیت یا تبدیل گندله خام به پخته صورت می‌گیرد و در نهایت، گندله به آهن اسفنجی تبدیل می‌شود. این آهن اسفنجی در کوره‌های قوس الکتریکی ذوب شده و فولاد مذاب تولید می‌شود. در نهایت، این فولاد مذاب تبدیل به تختال یا به اصطلاح (اسلب) می‌گردد. تختال ساخته شده خنک می‌شود و نورد می‌گردد و به صورت کلاف رول و یا ورق فلزی شیت در می‌آید. در این فرآیند، قیمت ورق سیاه تحت تأثیر کیفیت و روش‌های تولید قرار دارد.

کاربردهای ورق سیاه در صنایع چیست؟

همانطور که در ابتدای این مقاله بیان نمودیم ورق سیاه در صنایع خودروسازی و کشتی سازی بسیار مشهور و نام آشناست. اما قطعا دامنه کاربردهای این ورق به همین دو صنعت محدود نمی شود. در ادامه به صورت جزئی تر به کاربردهای ورق سیاه در صنایع مختلف می پردازیم. ورق سیاه در صنایع متنوعی از قبیل موارد زیر استفاده می‌شود که در هر مورد توضیحات مربوط به آن داده شده است.

کاربرد ورق سیاه در صنعت ساختمان 

از ورق سیاه در ساختمان سازی برای ساخت مصالح فلزی و سوله ها استفاده می شود. یکی از پرکاربردترین انواع ورق سیاه در صنعت ساختمانی ورق 33ST است.  

کاربرد ورق سیاه در تانکر سازی 

تانکر سازی از دیرباز تا کنون همیشه در اکثر پروژه های صنعتی کاربرد داشته است. از ورق سیاه عموما در تانکر سازی به کرات استفاده می شود.  

کاربرد ورق سیاه در خودرو سازی 

خودروسازی قطعا نام آشنا ترین صنعتی است که در جای جای آن می توان رد پای انواع ورق سیاه را دید. به خصوص در ساخت بدنه خودروها.  

  • کاربرد ورق سیاه در مخازن خاص 
  • کاربرد ورق سیاه در تولید ابزارآلات و تجهیزات کشاورزی 
  • کاربرد ورق سیاه در تولید انواع لوله و پروفیل 

از ورق های سیاه در ساخت انواع لوله و پروفیل و حتی تولید انواع بیل و فرقون استفاده می گردد.  

پیشنهاد مطالعه: مزایا و معایب ورق سیاه ؛ انتخاب هوشمندانه در پروژه‌های ساختمانی

کاربرد ورق سیاه در کشتی سازی و صنایع سنگین فلزی 

در صنعت کشتی سازی نیز عموما از ورق سیاه ۲ میل استفاده می کنند. حالا که با کاربردهای ورق سیاه آشنا شدید وفت آن است تا اندکی با مشخصات فنی این محصول هم آشنا شوید. 

ابعاد فیزیکی ورق سیاه چقدر است؟

ورق های سیاه عموما به 2 شکل صنعتی و معمولی و در 2 نوع رول فوم و مسطح به بازار عرضه می شوند. 

ابعاد ورق سیاه

در نوع رول فرم عرض ورق های سیاه وابسته به ضخامت چهار عرض ۱۰۰ سانتی متری و ۱۲۵ سانتی متری و ۱۵۰ سانتی متری و ۲۰۰ سانتی متری را دارا خواهند بود. طبیعتا در نوع رول فرم محدودیت طولی خاصی وجود نخواهد داشت. در حالت فابریک نیز باید به این نکته توجه کنید که حجم سفارش را می توان در هر اندازه و ابعادی تولید و عرضه کرد اما بعضی از اندازه ها پر کاربرد و مرسوم تر هستند. این ابعاد مرسوم و پر کاربرد موجود به شرح زیر است:  

  • ورق سیاه در ابعاد ۲۰۰۰ ×۱۰۰۰ میلی متر 
  • ورق سیاه در ابعاد ۲۵۰۰ × ۱۲۵۰ میلی متر 
  • ورق سیاه در ابعاد ۶۰۰۰ × ۱۰۰۰ میلی متر 
  • ورق سیاه در ابعاد ۶۰۰۰ × ۱۵۰۰ میلی متر 
  • ورق سیاه در ابعاد ۶۰۰۰ × ۲۰۰۰ میلی متر 
  • ورق سیاه در ابعاد ۱۲۰۰۰ × ۲۰۰۰ میلی متر 

ضخامت ورق سیاه: ضخامت ورق سیاه از حداقل 1.5 میلی متر شروع شده و نهایتاً به ۱۰۰ میلی متر ختم می شود. 

چرا به ورق نورد گرم، ورق سیاه نیز گفته می شود؟ 

تولید ورق سیاه طی فرآیند نورد گرم به این معنی است که شمش مورد استفاده جهت تولید ورق در دماهای بالا سیاه شده و در طی این عملیات ورق ظاهری مات به خود می گیرد و به دلیل رنگ ظاهری آن در بازار از نام ورق سیاه برای آن استفاده می شود.

مقاله پیشنهادی: ورق گرم چیست؟ معرفی انواع ورقهای گرم و بررسی مزایا و معایب آنها

جمع بندی 

در این مقاله از وب سایت همراه فلز به بررسی کاربرد ورق سیاه در صنایع مختلف پرداختیم. به یاد داشته باشید که با توجه به نوسانات ارزی و تحریم ها همه روزه قیمت انواع مصالح ساختمانی و آهن آلات و به ویژه ورق سیاه متغییر است، شما می توانید از طریق مراجعه به سایت همراه فلز یا از طریق برقراری ارتباط با کارشناسان ما قیمت به روز انواع آهن آلات را استعلام نمایید و با خیال آسوده محصولات مورد نظر خود را در ابعاد مورد نیاز سفارش نموده و آن را در محل مورد نظر تحویل بگیرید. 

همراه فلز دارای سابقه چندین ساله در زمینه تولید و توزیع انواع ورق های سیاه و فولادی بوده و بهترین ها را با کیفیت بی نظیر و قیمت مناسب در اختیار شما عزیزان قرار می دهد. اگر سوالی در این زمینه دارید، در بخش نظرات، انتقادات و پیشنهاد برای ما به اشتراک بگذارید.

نظر شما

دیدگاه‌ها

در حال بارگذاری دیدگاه‌ها...

همراه فلز

نماد اعتماد الکترونیکی

اطلاعات تماس

آدرس : تهران، میدان هفت تیر، کوچه پشت مشهدی، نبش مروارید، پلاک 4

آدرس انبار: تهران، شورآباد، خیابان صنعت 10 (5 جنوبی)، انتهای خیابان

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 17 پنجشنبه از ساعت 9 الی 13