بهترین میلگرد برای ساختمان سازی چیست؟
بعضی از مقاطع فولادی شاید نسبت به دیگر مصالح ساختمانی کم هزینه باشد اما حکم میخ را در نجاری دارد. میلگرد و آرماتور در اسکلتسازی ساختمان نقش همان میخ را ایفا میکند. بطور کلی وظیفهی اصلی میلگرد جبران کمبود مقاومت کششی بتن در برابر تنش و به طور کلی افزایش مقاومت ساختمان میباشد. استاندارهای ساخت میلگرد متفاوت است به طور مثال در جغرافیای شرق دور که عموما زلزله خیزند مناطقی مانند ژاپن از روش تولیدی آلیاژ استفاده میشود و در کشورهای اروپایی میلگرد با استاندارهای متفاوت وارد بازار میشود. قصد داریم که در این مقاله از وب سایت همراه فلز با معرفی میلگرد و توضیحاتی درمورد انواع مختلف آن به یک نتیجه مطلوب برای تعیین بهترین میلگرد برای ساختمانسازی برسیم.
میلگرد چیست؟
قبل از هر چیز بهتر است به معرفی میلگرد بپردازیم. میلگرد یک مقطع فولادی استوانهای شکل است که از قطر 6 تا 60 میلیمتر تولید میشود. شاخههای موجود در بازار به طول 12 متر بوده و در اقطار زیر 10 میلیمتر به شکل کلاف ( سیم مفتول ) عرضه میگردد. میلگردهای موجود در بازار قطری بین 6 تا ۳۲ میلیمتر داشته و برای خرید قطرهای بیشتر از آن باید سفارش داد.
انواع میلگرد
این تقویتکننده بتن از نظر ظاهری در شکل میلگرد ساده، میلگرد آجدار، میلگردهای پیشتنیدگی تولید میگردد. میلگرد ساده چیست ؛ میلگردی است که دارای سطحی صاف و بدون آج است. میلگرد ساده طبق استاندارد A1 تولید و شناخته میشود. این میلگرد در اکثر پروژههای ساختمانی استفاده میشود. کارخانههای ذوب آهن اصفهان، آذر گستر کویر سدید و فولاد آلیاژی ایران از برترین تولیدکنندگان در زمینه میلگرد هستند. کارخانه ذوب اصفهان با کسب گواهی ایزو 9001 کیفیت در زمینه مدیریت تولید شمش توانسته بهترین کیفیت را در تولید میلگرد داشته باشد. کارخانه ذوب آهن اصفهان طبق استاندارد روسیه فولاد A1 یا همان صاف را با مقاومت تسلیم برابر با 2300 سانتیمتر مربع و استحکام کششی برابر با 3800 کیلوگرم بر سانتیمتر تولید میکند. کاربری این محصول علاوه بر تقویت بتن در سنگ نماها نیز است.
گزینههایی مثل هزینه، مقاومت آرماتور، جنس، استاندارد تولیدی، منطقه جغرافیایی مورد استفاده و کارخانه تولیدی تنها تعدادی از عواملی است که در تعیین انتخاب بهترین نوع میلگرد تاثیر خود را خواهد گذاشت.
میلگرد آجدار چیست؟
میلگردی است که سطح آن صاف نبوده و دارای آج است. آج برای این است که بتن با میلگرد در سطح آن درگیر شود. این میلگرد در گریدهای A3, A2 و A4تولید شده که هر یک دارای ویژگیهای مخصوص به خود میباشد. میلگرد نیمه سخت A2 تولیدی کارخانه ذوب آهن اصفهان دارای میزان کربن کمتری نسبت به دو گرید دیگر بوده و این موضوع سبب شده تا خمپذیری آن افزایش یابد. مقاومت تسلیم این رده برابر با 3000 سانتیمترمربع و استحکام کششی آن ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر بوده و عموما برای ساخت خاموت از این گرید استفاده میشود. میلگرد گرید A3 در بازار ایران جزء پرمصرفترینها به حساب میآید. این میلگرد نیز جزء دسته میلگردهای نیمه سخت بوده که شکل ظاهری آن جناغی یا همان هفتی - هشتی است و نسبت به گرید قبلی از مقاومت بالاتری برخوردار است. از نظر روش تولید مقطع فولادی رده A3 در دو دسته نورد گرم و سرد اصلاح شده تولید میگردد. مقاومت تسلیم این رده برابر 4000 استحکام کششی 6000 است. هر چه گرید محصول بالاتر میرود درصد کربن ترکیب شیمیایی آن بیشتر شده در نتیجه سختی آن نیز بیشتر میشود و مقاومت آن در برابر خمش کم شده و اصطلاحا فولاد ترد میشود. دردپی افزایش سختی این امکان وجود دارد که در عملیاتهای زاویهسازی و جوشکاری روی این محصول شاخه شکسته شود. میلگرد آجدار A4 در دسته سخت قرار میگیرد. وجه تمایز آن نسبت به سایر ردهها ظاهر مرکب آن بوده و استفاده از گرید A4 در ساختمانها سبب سبکسازی در سازه میشود. قیمت این رده نسبتا بالاتر است.
میلگرد استنلس استیل
گرانترین نوع میلگرد نوع استنلس آن است که قیمتی چندین برابر نوع اپوکسی آن است. مقاومت آرماتور استنلس 1500 برابر یک آرماتور سیاه است. از این میلگرد به خاطر قیمت زیاد آن به غیر از شرایط خاص عموما استفاده نمیشود.
میلگردهای پیشتنیدگی
در کارخانهها جوش داده میشود و مشکلات و خطاهای آرماتوربندی توسط اپراتور را ندارد. انواع میلگردها از نظر جنس ساختاری نیز متفاوت بوده و در دستههای مختلف تقسیمبندی میشود. میلگرد کربن، اروپایی، فولاد استنلس، فایبرگلاس و گالوانیزه از جمله میلگردهای شناخته شده هستند که در بازار عرضه میشوند.
میلگرد سیاه یا فولاد کربن
به این محصول نوار سیاه نیز میگویند. این محصول از استحکام کششی خوبی برخوردار بوده و جزء پرمصرفترینهای بازار است. مشکل این مقطع فولادی ضد زنگ نبودن آن است. در مناطق مرطوب و شرجی اگر از این مدل در آرماتوربندی استفاده شود میلگرد دچار زنگ زدگی شده و سبب ترکخوردگی بتن اطراف میلگرد میشود. میلگردهای گالوانیزه نسبت به مدلهای عادی در مقابل رطوبت مقاومت بیشتری دارد.
میلگرد گالوانیزه
میلگرد گالوانیزه از میلگرد روکش اپوکسی در برابر زنگزدگی مقاومت کمتری داشته ولی از نظر آسیبپذیری بسیار مقاومتر از میلگرد روکش اپوکسی است. این موضوع سبب شده تا یک افزایش 40 درصدی قیمت بین این دو نوع میلگرد وجود داشته باشد.
میلگرد اپوکسی
میلگرد نوار سیاه با روکش اپوکسی را میلگرد اپوکسی گویند. استحکام آرماتور اپوکسی با نوع نوار سیاه آن برابر بوده اما مقاومت آن در برابر زنگزدگی 70 تا 1700 برابر بیشتر است.
میلگرد اروپایی
مقاطع فولادی اروپایی به روش ترمکس تولید میگردد. در این روش میلگرد پس از شکلگیری از درون لوله آب سرد عبور داده شده تا بخش خارجی آن نسبت به مرکز آن مقاومتر شود. دلیل استفاده از این روش که نسبت به روش آلیاژی از مقاومت کمتری برخوردار است امنیت منطقه اروپا نسبت به شرق دور ( ژاپن ) میباشد.
میلگرد فایبرگلاس
از ویژگیهای منحصر به فرد میلگرد فایبرگلاس مقاومت بالای آن در برابر زنگزدگی است. اما نقطه ضعف این مقطع فولادی این است که به خاطر این که ترکیبی شبیه به فیبر کربن دارد از مقاومت خمشی کمی برخوردار است.
بهترین میلگرد برای ساختمان کدام است؟
در اصل میلگردهای مورد استفاده در فونداسیون و آرماتوربندیهای ساختمان باید از نوع آجدار باشد تا با بتن درگیر شده و مقاومت را به حد لازم برساند. میلگردهایی که در ساختمان استفاده میشوند به شکلهای متفاوت ( خاموت، ادکا، خرک، رکابی و... ) در بتن به کار میروند از این رو باید قابلیت تغییر شکل را نیز در کنار مقاومت آن در برابر خمش در نظر گرفته شود. پرکاربردترین میلگردهای آجدار مورد استفاده در ساختمان از گریدهای A3, A4 و A2 میباشند که در استحکام و وزن با یکدیگر متفاوت هستند. در روند تولید میلگرد فرآیندهایی مانند آلیاژسازی، کارسرد و عملیات حرارتی سبب افزایش مقاومت کششی میلگرد میشود. بهترین نوع میلگرد برای پی ساختمان استفاده از میلگرد A3 طولی و A2 عرضی است. میلگرد A3 مناسب خمشهای متعدد نبوده و در آهنگری و جوشکاری مقاوم نیست.
نکات مهم در خرید میلگرد
معیارهای متفاوتی در انتخاب میلگرد اهمیت داشته و قبل از خرید باید مورد بررسی قرار گیرد از جمله:
- کارخانه تولیدکننده میلگرد
- قیمت تمام شده
- شرایط اقتصادی
- ممنوعیت جوشکاری
- نوع اسکلت و سازه
- شرایط آب و هوایی و اقلیمی
و بعضی از نکات هستند که باید توسط مشتری از فروشنده درخواست شوند مانند:
- درخواست پیش فاکتور از فروشنده قبل از واریز یکی از نکاتی است که شما این امکان را دارید که قبل از واریز وجه میتوانید قیمت میلگرد آجدار تمام شده را با بازار مقایسه کنید.
- بررسی امکانات فروشنده در نگهداری و حمل و نقل بار؛ زیرا همواره قبل از خرید مقاطع فولادی این دو مورد از مهمترین مواردی است که باید شرایط آن را بررسی نمود.
مقاطع فولادی یکی از مهمترین و هزینهبرترین قسمت در ساختوساز است که به چشم دیده نمیشود اما بایستی به اندازهی ظواهر ساختمان و بلکه بیشتر از آن اهمیت داده شود و مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد. اگر شما نیز در مورد بهترین میلگرد برای ساختمان نکاتی را میدانید در بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید. همکاران ما در بخش فروش سایت این امکان را به شما میدهند که اگر قصد خرید میلگرد را دارید اطلاعات مورد نیازتان را در اختیار شما قرار دهند.
دیدگاهها
در حال بارگذاری دیدگاهها...